Америчка визита у собама у РС

Милијана Латиновић
Америчка визита у собама у РС

Бањалука - Медицински стручњаци из америчке клинике "Мејо" путем видео-визита помажу љекарима Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра РС у лијечењу пацијената са најтежим симптомима болести, што је јединствен случај у региону.

Истакнуто је ово јуче приликом представљања пројекта "Телеедукације и телемедицине" који УКЦ РС успјешно реализује са љекарима Огњеном Гајићем из "Мејо" клинике у Рочестеру и Емиром Фестићем из клинике у Џексонвилу.

- Колеге нам укратко, путем видео-линка, презентују клиничку слику пет пацијената и план лијечења, а ми им дајемо савјете како бисмо ми неке ствари урадили. Кроз такве визите подучавамо љекаре и сестре најмодернијем начину приступа за све проблеме у интензивној медицини - појаснио је Гајић и додао да је усавршавање кључно за успјешно лијечење обољелих.

Начелник Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране Пеђа Ковачевић рекао је да је процес развоја нехируршке интензивне медицине на овим просторима започео прије десетак година уз подршку институција Српске.

- Од фебруара прошле године, када је одржана прва видео-визита, имали смо их око 70 до сада. Значај овог пројекта је вишеструк, прије свега у лијечењу пацијената, а затим и због едукације љекара - рекао је Ковачевић и додао да је Министарство здравља и социјалне заштите РС у децембру прошле године сертификовало овај вид едукације.

Замјеник директора УКЦ-а РС Ненад Стевандић рекао је да је ова здравствена установа уводећи видео-визите "прескочила" регион.

- Третман наших пацијената у рангу је са најпрестижнијим свјетским клиникама - рекао је Стевандић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић захвалио је љекарима клинике "Мејо" на свему што чине за УКЦ РС и здравство Српске.

- Здравствени систем има сврху само ако успјешно лијечи најтеже пацијенте, а наши љекари спремни су да одговоре на најтеже захтјеве -  казао је Богданић.

Визите у болницама у РС

Стевандић је истакао да је циљ едукација љекара и увођење оваковог вида комуникације и у друге болнице у Српској.

- Припремамо се за медицину 21. вијека. Многа занимања ће тек настати и треба на вријеме да школујемо кадар - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана