Ambulantama novo ruho

Dragana Keleč
Ambulantama novo ruho

Banjaluka - Za izgradnju i sanaciju pet ambulanti porodične medicine u Karanovcu, Donjim Žabarima, Trnjacima, Petrovu i Kalinoviku biće izdvojeno 710.140 maraka.

Poručio je to juče na konferenciji za novinare u Banjaluci ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, poslije potpisivanja ugovora sa izbranim izvođačima radova.

Bogdanić je istakao je da je resorno Ministarstvo za ove namjene obezbijedilo 70 odsto sredstava kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora", odnosno iz kredita Svjetske banke i Banke Savjeta Evrope, a preostali dio lokalne zajednice.

Novi objekat će biti izgrađen za ambulantu Karanovac Doma zdravlja Petrovo, ambulanti Trnjaci i Donji Žabar koji se nalazi u sastavu Doma zdravlja Bijeljina. Adaptirana će biti ambulanta Doma zdravlja Petrovo i saniran dio objekta Doma zdravlja Kalinovik.

- Do kraja 2015. za finansiranje sanacije i rekonstrukcije domova zdravlja, kao i gradnju ambulanti porodične medicine kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora" planirano je da bude izdvojeno oko osam miliona maraka - kazao je Bogdanić.

Bogdanić je rekao da se sa ovim projektima nije krenulo ranije zbog toga što se javne nabavke provode uz dosta poteškoća, a lokalne zajednice su kasnile sa obezbjeđivanjem dokumentacije. Prema njegovim riječima, izvođač radova u ambulanti porodične medicine u Karanovcu je firma "Ozren projekt" iz Petrova, a ambulante u Donjim Žabarima firma "Jokić invest" iz Zvornika.

- Rekonstrukciju dijela Doma zdravlja u Kalinoviku obaviće firma "Konstruktor" iz Foče, dok će ambulantu porodične medicine Doma zdravlja Petrovo adaptirati firma "Univerzal BC" iz Banjaluke - istakao je Bogdanić.

Načelnik Kalinovika Milena Komljenović naglasila je da malim lokalnim zajednicama, koje nisu u prilici da same finansiraju ovakve projekte, ovakva pomoć mnogo znači.

- Posebno smo zadovoljni jer je riječ o projektima jačanja zdravstvenog sektora - rekla je Komljenovićeva.

Vakcine

Dragan Bogdanić rekao je da bi vakcine za novorođenčad do kraja sedmice trebalo da stignu u centre za vakcinaciju i da će od iduće sedmice biti nastavljena redovna vakcinacija.

- Problem je u tome što petovalentnih vakcina nema ni u okruženju, ali je to riješeno nabavkom trovalentne vakcine od Instituta "Torlak" u Beogradu - kazao je Bogdanić. On kaže da očekuju da uskoro bude utvrđeno zašto je u apotekama moguće kupiti petovalentne vakcine za djecu. Istakao da odgovornost za to imaju i pedijatri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana