Амбасада САД-а о ћевабџиници у Сарајеву: Смијешна оптужба

N1
Амбасада САД-а о ћевабџиници у Сарајеву: Смијешна оптужба

Сарајево - На хитној сједници Скупштине Кантона Сарајево о квалитету ваздуха у Кантону Сарајево, члан стручног тијела за провођења плана интервентних мјера у Кантона Сарајево Пламенко Таис је презентовао информацију о квалитету ваздуха у Кантону Сарајево. Таис се осврнуо на податке о загађености ваздуха Амбасаде Сједињених Америчких држава казавши да је “мјесто постављања анализатора америчке амбасаде веома упитно због једног значајног извора прашине који се налази у близини ћевабџинице”.

“Она врло често страшно пуно емитује према америчкој амбасади. Сама локација и начин приказивања резултата америчке амбасаде није у складу са нашим стандардима”, навео је Таис што је изазвало много реакција у Скупштини КС, али и међу грађанима Сарајева, посебно на друштвеним мрежама.

На овакве тврдње Таиса, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини је саопштила да је то смијешна и неутемељена оптужба.

“Ово је смијешна и научно неутемељена оптужба. Чак и ако лаички посматрамо 'добре и умјерене' резултате мјерења квалитета ваздуха у данима када су околни ресторани отворени, као и 'опасне' нивое загађености у периодима када су ресторани затворени, логичан закључак се сам намеће. Бројни стручњаци за праћење квалитета ваздуха при Америчкој агенцији за заштиту околиша (ЕПА) прегледали су локацију на којој је постављена опрема за праћење квалитета ваздуха у Амбасади САД, и она је у складу је са строгим смјерницама ЕПА, описаним у Цоде оф Федерал Регулатионс, што се тиче висине на којој је постављен монитор, протока ваздуха око њега, удаљености од цесте и других извора загађења”, навели су за Н1 из Канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД-а.

Користећи податаке о смјеру вјетру које је доставио Федерални хидрометеоролошки завод, ЕПА стручњаци израчунали су да ће доминантни смјер вјетра носити емисије из ресторана у супротном смјеру од комплекса амбасаде САД-а.

“У мјесецу новембру, примјерице, вјетар је носио емисије из ресторана према монитору мање од 10 посто времена. Научници из ЕПА-е процјењују да ће поменути ресторан врло мало допринијети постотку концентрација ПМ 2.5. Осим тога, узимајући у обзир удаљеност, емисије честица из ресторана до монитора би се највјероватније распршиле”, стоји у одговору.

Како наводе, уређај којим се прати квалитет ваздуха је MetOne BAM 1020. Ова софистицирана опрема користи се у америчким амбасадама и конзулатима широм свијета, а исту технологију користи и Федерални хидрометеоролошки завод и Завод за јавно здравство Кантона Сарајево за њихова мјерења ПМ 10.

“За разлику од локалних монитора, монитор у Амбасади САД мјери ниво ситних честица (ПМ2.5) и објављује податке о њима. То су јако ситне честице које продиру дубоко у респираторни систем и имају озбиљне посљедице по здравље. Мјерења ПМ10 укључују мјерења ПМ2.5, као и мјерења већих честица, тзв. 'грубе' фракције (честице 2.5 до 10 микрометара). Зато на очитање монитора за ПМ10 утичу и извори великих честица, попут прашине”, стоји у одговору Амбасаде САД за Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана