Ambari će biti prepuni kukuruza

Anita Janković-Rečević
Ambari će biti prepuni kukuruza

Banjaluka - Berba kukuruza na poljima u Srpskoj polako se zahuktava, a prema procjenama poljoprivrednika, prinosi se kreću između sedam i 14 tona po hektaru, što je daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

Proizvođači kukuruza prošlu godinu završili su sa nizom problema zbog suše koja im je desetkovala rod, ali ove sezone konačno će stati na noge jer su im vremenske prilike išle naruku. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić kaže da je na području Bijeljine zasijano oko 18.000 hektara kukuruza, te da je već počela berba ranih sorti. 

- Vršaj kukuruza će za desetak dana biti u punom jeku, a očekujemo prinose od osam do 14 tona po hektaru. To je i do tri puta više u odnosu na lani, kada smo imali oko četiri tone. Na jednoj stabljici ima i po tri klipa, tako da smo prezadovoljni - istakao je Bakajlić.

Dodaje da će zbog natprosječnog roda proizvođači u Semberiji imati problema sa skladišnim kapacitetima.

- Bijeljinski “Žitopromet” može otkupiti sav rod, ali preduzeće je pred stečajem i ne znamo šta će biti s njim. Nadležni ne smiju dopustiti da prestane sa radom jer bi to bila velika propast za nas s obzirom na to da je naša produžena ruka - rekao je Bakajlić i dodao da se već pominje otkupna cijena od 0,26 do 0,30 KM po kilogramu što je, s obzirom na velike prinose, vrlo povoljno za ratare.

Proizvođač iz Lijevča polja Duško Banjac tvrdi da su prinosi odlični i na području gradiške regije, te da se kreću između sedam i deset tona po hektaru.

- Ambari će biti prepuni, a i kvalitet je odličan. Vlažno vrijeme ovog ljeta ponajviše je odgovaralo kukuruzu jer je učestala kiša znatno umanjila rod pšenice, ječma i povrća. Naročito je desetkovan rod kupusa, zbog čega na jesen očekujemo visoku cijenu - rekao je Banjac.

Šef Zavoda za kukuruz pri Poljoprivrednom institutu RS Slavko Radanović pojašnjava da su na dobar prinos kukuruza najviše uticali kišno vrijeme i agrotehničke mjere koju su blagovremeno primijenjene.

- Palo je dosta kiše, što kukuruzu i te kako godi, tako da će svi proizvođači ostvariti visoke prinose. Mnogi ratari su jesenas poslije velike suše zasijali više strnih žita jer su ozime biljne vrste znatno sigurnije, ali ove sezone se ispostavilo da je to bio loš potez - rekao je Radanović.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u proljetnoj sjetvi kukuruzom je zasijano oko 125.000 hektara. 

Pšenica

Savo Bakajlić ističe da je pšenica ove godine katastrofalno podbacila, te da je preniska otkupna cijena hljebnog žita najveća boljka za ratare.

- Proizvođači u Semberiji su opljačkani jer je oko 90 odsto pšenice otkupljeno po cijeni od 0,22 i 0,25 KM po kilogramu. U regionu je cijena skočila do 0,36 KM, a kod nas je i dalje ista. Mlinari sami određuju kada i koliko će nam platiti, a nas se ništa ne pita - rekao je Bakajlić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana