Alumina pred krahom

M. Mi.
Alumina pred krahom

Zvornik - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić prenio je juče rukovodstvu zvorničke "Alumine" podršku Vlade, dok su iz te fabrike upozorili da im prijeti katastrofa ukoliko njihov račun ne bude deblokiran.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa "Alumine", a u korist preduzeća "Pavgord" iz Foče kako bi bilo namireno kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim litvanskim društvima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu "Birča" u kojem je pokrenut stečaj.

Đokić je rekao da blokada računa "Alumine" mora biti što prije prekinuta jer je već prouzrokovala višemilionsku štetu.

- Najispravniju odluku donio je Okružni privredni sud u Banjaluci koji je naložio Osnovnom sudu u Zvorniku da promijeni stav i da se deblokira račun. Osnovni sud u Zvorniku tu odluku nije izvršio i imamo spor dvije pravosudne institucije, što je nedopustivo - kaže Đokić.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika naglasio je da je situacija ozbiljnija nego što se čini, jer od pojedinih kupaca i poslovnih partnera već stižu krajnja upozorenja da ugovori moraju biti ispoštovani.

- Imamo zalihe da radimo do utorka i ukoliko blokada računa potraje, proizvodnja će stati - rekao je Motika i dodao da bi to ugrozilo više od 20.000 ljudi.

"Pavgord" je saopštio da je rješenje o blokadi računa doneseno još 2013. godine i da im nije namjera da "Alumina" ne radi, te da su spremni na razgovor sa svim stranama uključenim u stečajni postupak u "Birču".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana