Алумина пред крахом

М. Ми.
Алумина пред крахом

Зворник - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић пренио је јуче руководству зворничке "Алумине" подршку Владе, док су из те фабрике упозорили да им пријети катастрофа уколико њихов рачун не буде деблокиран.

Основни суд у Зворнику је 12. априла донио рјешење о блокади рачуна "Алумине", а у корист предузећа "Павгорд" из Фоче како би било намирено контроверзно потраживање које је литванска Укио банка имала на основу кредита датих повезаним литванским друштвима која су као и "Алумина" пословала у саставу "Бирча" у којем је покренут стечај.

Ђокић је рекао да блокада рачуна "Алумине" мора бити што прије прекинута јер је већ проузроковала вишемилионску штету.

- Најисправнију одлуку донио је Окружни привредни суд у Бањалуци који је наложио Основном суду у Зворнику да промијени став и да се деблокира рачун. Основни суд у Зворнику ту одлуку није извршио и имамо спор двије правосудне институције, што је недопустиво - каже Ђокић.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Милорад Мотика нагласио је да је ситуација озбиљнија него што се чини, јер од појединих купаца и пословних партнера већ стижу крајња упозорења да уговори морају бити испоштовани.

- Имамо залихе да радимо до уторка и уколико блокада рачуна потраје, производња ће стати - рекао је Мотика и додао да би то угрозило више од 20.000 људи.

"Павгорд" је саопштио да је рјешење о блокади рачуна донесено још 2013. године и да им није намјера да "Алумина" не ради, те да су спремни на разговор са свим странама укљученим у стечајни поступак у "Бирчу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана