Alternativni prelaz spas od gužve na prelazu Gradiška

D. Keleč, M. Vujić
Alternativni prelaz spas od gužve na prelazu Gradiška

Banjaluka - Sezona godišnjih odmora donosi sa sobom ogromne gužve na granici BiH i to posebno tokom vikenda, kada se najduže čeka na prelazu Doljani, međutim, biranjem alternativnih prelaza čekanje može da se skrati i za sat vremena.

Najčešće su najveće gužve na graničnim prelazima vikendom pa nadležni preporučuju da se na put kreće radnim danima i u jutarnjim ili kasnim večernjim časovima.

U Auto-moto savezu RS (AMS RS) rekli su da se svakim danom na međunarodnom graničnom prelazu Doljani čeka do 40 minuta, dok su vikendom zadržavanja i do sat i po.

- Kada je riječ o prelazu Brod trenutno je čekanje na ulazu oko 45 minuta, a alternativni prelaz sa manje čekanja je Šamac, gdje su zadržavanja od deset do 15 minuta - naglasili su u AMS-u RS.

Na Međunarodnom prelazu u Gradišci i tokom radnih dana povećana je frekvencija saobraćaja, a najduža zadržavanja su na ulazu u BiH, gdje se čeka u intervalima od pola sata do sat, dok se na izlazu iz BiH čeka oko 15 minuta.

- Putovati osam do deset sati iz Austrije je nešto što se i očekuje, ali je patnja kada se dođe na granični prelaz gdje čekanja znaju biti satima. Provoditi sate na vrelom putu u automobilu koji "kuva" ravno je noćnoj mori - rekla je Ranka L. koju smo zatekli na prelazu Gradiška.

Vozač Miodrag Stokić putovao je u Maribor i kaže da je prošlog vikenda prelazio iz BiH preko alternativnog prelaza Donja Gradina.

- U nedjelju sam išao na granični prelaz Donja Gradina, ali ni tamo nije bila bolja situacija - priča Stokić.

Načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija kaže da se na prelazu Doljani bilježi najveća frekvencija putničkih vozila i autobusa.

- Da bi izbjegli čekanje na prelazu Doljani/Metkovići građani koji idu na more ili nazad mogu da koriste i novi prelaz Bijača/Nova Sela, kao i prelaze Zvirići/Prud, Crveni Grm/Mali Prolog, Orahovlje/Orah, Ivanica/Brgat, Gorica/Vinjani Donji i Osoje/Vinjani Gornji - istakao je Samardžija.

On je naglasio da svi prelazi, osim Doljani imaju značajno manju frekvenciju prometa vozila i putnika.

- Putnici na sjevernijem dijelu BiH, osim preko najfrekventnijih prelaza Brod i Gradiška, granicu mogu preći u njihovoj blizini i to preko prelaza Šamac ili Donja Gradina - kazao je Samardžija.

Službenici

Radiša Samardžija je rekao da je s ciljem što kraćeg zadržavanja prilikom prelaska granice, Granična policija BiH za vrijeme ljetne turističke sezone povećala i broj policijskih službenika koji obavljaju graničnu kontrolu na najfrekventnijim prelazima.

- Prije dvije godine u funkciju je puštena nova aplikacija granične provjere tako da se granična kontrola obavlja brzo i u razumno vrijeme ukoliko su gužve na graničnim prelazima - kazao je Samardžija.

Dužina čekanja na granici i na kojim mjestima izbjeći gužve

GP Doljani

Radni dan: od 30 do 40 minuta

Vikend: od 60 do 90 minuta

ALTERNATIVA - GP Crveni Grm - čekanje 15 minuta

 

GP Brod

Radni dan: na ulazu - 45 minuta

Vikend: 60 minuta

ALTERNATIVA - GP Šamac 10 - 15 minuta

 

GP Gradiška

Radni dan: od 30 do 60 minuta

Vikend: 60 minuta

ALTERNATIVA - GP Donja Gradina 10 minuta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana