Алармантно: Девет трудница породило се без стручне помоћи

nezavisne.com
Алармантно: Девет трудница породило се без стручне помоћи

Бањалука, Дервента - Девет порођаја у РС лани је обављено без присуства медицинског особља, а колико је порођај у кућним условима опасан најбоље свједочи податак да је код једне породиље забиљежено рођење мртве бебе.

Чак 58 порода (међу којима је и поменутих девет) у прошлој години обављено је изван здравствене установе, али су углавном имали помоћ бабице, љекара и слично, међутим десетак породиља се опредијелило за веома опасан подухват: порођај без стручног медицинског особља, подаци су Завода за статистику РС.

У претходних пет година било је мање дјеце која су рођена без стручне помоћи, па су тако четири таква порода обављена 2013. године, а слична ситуација је била и до 2017, стога са разлогом забрињава пораст броја тако ризичних порода, који су, нажалост, имали и смртне исходе.

Према ријечима Весне Ећим-Злојутро, начелнице Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетско-клиничког центра РС, увидом у евиденцију у овој клиници у 2017. години забиљежене су три жене које су се породиле код куће без медицинске помоћи, од којих је једна породиља родила мртво дијете.

Ећим-Злојутро напомиње да савремено акушерство подразумијева порођај у присуству здравствених радника, те да се физиолошки порођај углавном заврши са уредним налазом што се тиче породиље и плода.

“Такође, могу да наступе озбиљне компликације, које могу довести до смртног исхода како породиље, тако и плода”, истиче Ећим-Злојутро.

На опасност таквих порођаја указао је и Мирко Шаран, директор Дома здравља у Дервенти, у оквиру којег постоји породилиште за које се ова локална заједница очајнички борила да га задржи и не дозволи затварање.

“Може се очекивати да још већи број трудница стигне на вријеме до породилишта у нашим болницама. Управо зато је у интересу да се заговарају ванболничка породилишта из разлога што ћемо, ако наставимо овако, бити у позицији да се до првог породилишта путује више од 100 километара, што је велики ризик”, упозорава Шаран.

Још један од разлога што се жене опредјељују за порођај код куће, како наводи Шаран, је финансијске природе.

“За све треба издвојити средства, почевши од аута којим ћете доћи у болницу, платити такси, па ће усљед такве ситуације неко посегнути за нечим што је превише ризично, а то је пород код куће, или ће чекати посљедњи трен па се порађати на путу”, упозорава Шаран за “Независне”.

Према његовим ријечима, пород у кућним условима и без стручне помоћи је и те како опасан и тиме се ризикује живот и мајке и дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана