Akreditacija fakulteta isključiva nadležnost RS

Anita Janković-Rečević
Akreditacija fakulteta isključiva nadležnost RS

Banjaluka - Nadležni u oblasti visokog obrazovanja iz RS odbacili su optužbe Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH da Vlada Srpske radi na njihovom rušenju, istakavši da su takve ocjene neutemeljene, te da je akreditacija visokoškolskih ustanova isključivo u nadležnosti Republike Srpske.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH Enver Halilović rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije da Vlada Srpske svojim postupcima od njih zahtijeva da ne rade po zakonu o visokom obrazovanju na nivou BiH, već po propisima koji važe u Srpskoj.

- Vlada RS je izvršila separatistički antidejtonski čin u oblasti osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja BiH - tvrdi Halilović, koji je uputio otvoreno pismo OHR-u, OEBS-u, delegaciji Evropske unije u BiH, te ambasadorima država Savjeta za sprovođenje mira u BiH. Od njih je zatražio da spriječe Vladu Srpske u pogledu sprovođenja procesa akreditacije fakulteta i studijskih programa.

- Vlada RS je u septembru 2016. godine zabranila srpskim članovima Upravnog odbora državne agencije da usvoje odluku o normama kojom se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja u BiH, uz političku floskulu o takozvanom prenosu nadležnosti - rekao je Halilović. On je istakao da je Vlada Srpske te norme prihvatila 2011. godine, ali da nije dala svoj glas za nove propise, koji su, prema njegovim riječima, identični, ali samo usaglašeni sa evropskim standardima.

- Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS je po nalogu Vlade donijela svoj pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Srpskoj. Na taj način je uzurpirana naša nadležnost, jer je Agencija iz RS ovlašćena da preuzme cijeli proces akreditacije, što je pravno politički akt separatizma - tvrdi Halilović.

Načelnik Odjeljenja za akreditaciju pri Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Jugoslav Vuk Tepić tvrdnje Halilovića ocjenjuje kao zlonamjerne, opasne i neutemeljene.

- Riječ je o klasičnom politikantstvu jer je stvar potpuno suprotna. Državna agencija ne želi da radi svoj posao i nastoji da preuzme poslove koji su u našoj, ali i nadležnosti drugih tijela - rekao je Tepić. 

Pojašnjava da je RS 2011. godine prihvatila okvirni zakon o visokom obrazovanju, koji je obuhvatio dio nadležnosti na nivou BiH, navodeći da se to zloupotrebljava.

- Te nadležnosti se tiču zajedničkih standarda, odnosno kriterijuma za akreditaciju, minimalnih standarda koje državna agencija nikada nije donijela, ali i zajedničke liste eksperata koji se bave akreditacijom u visokom obrazovanju. Međutim, Agencija na nivou BiH to sve zloupotrebljava, pa tako kod imenovanja komisije traži dodatne uslove koje nema pravo da traži, te krši zakon u vezi sa izdavanjem preporuka tako što traži kompletnu dokumentaciju o postupku akreditacije - istakao je Tepić i naveo da je nadležnost Agencije na nivou BiH da vodi registar akreditovanih ustanova, ali da nema zakonska ovlašćenja da traži uslove za upis u taj registar. 

Naglašava da ovakvim istupima Agencija na nivou BiH dezinformiše javnost, navodeći da su upravo oni ti koji ne izvršavaju okvirni zakon i nastoje da ga šire onako kako njima odgovara.

  • Srpski članovi Upravnog obora državne agencije osporavaju prijedlog njenog direktora u vezi s normama jer je sporan u svemu. Ti propisi uopšte ne regulišu minimalne standarde za oblast visokog obrazovanja i propisuju norme na način da sve poslove oni preuzimaju. Tu se ne radi samo o preuzimanju poslova u vezi s akreditacijom, što je u našoj nadležnosti, već i poslovima koji se tiču licenciranja, što je u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS - naveo je Tepić i dodao da ih je Vlada RS obavezala da postupaju u sladu sa Zakonom o visokom obrazovanju RS, kako je bilo i do sada, s tim što neće čekati po pola godine da državna agencija odobri listu eksperata već će sami propisati rok od 15 dana.

Prenos nadležnosti

Direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić nedavno je optužila državnu agenciju za pokušaj opstrukcije procesa akreditacije visokoškolskih ustanova iz Srpske, navodeći da njeno rukovodstvo uslovljava nastavak procesa akreditacije usvajanjem odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja. Istakla je da je sporno to što se ovom odlukom pokušava nadležnost u oblasti akreditacije prenijeti na nivo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana