Акредитација факултета искључива надлежност РС

Анита Јанковић-Речевић
Акредитација факултета искључива надлежност РС

Бањалука - Надлежни у области високог образовања из РС одбацили су оптужбе Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ да Влада Српске ради на њиховом рушењу, истакавши да су такве оцјене неутемељене, те да је акредитација високошколских установа искључиво у надлежности Републике Српске.

Директор Агенције за развој високог образовања БиХ Енвер Халиловић рекао је на јучерашњој конференцији за медије да Влада Српске својим поступцима од њих захтијева да не раде по закону о високом образовању на нивоу БиХ, већ по прописима који важе у Српској.

- Влада РС је извршила сепаратистички антидејтонски чин у области осигурања квалитета високог образовања БиХ - тврди Халиловић, који је упутио отворено писмо ОХР-у, ОЕБС-у, делегацији Европске уније у БиХ, те амбасадорима држава Савјета за спровођење мира у БиХ. Од њих је затражио да спријече Владу Српске у погледу спровођења процеса акредитације факултета и студијских програма.

- Влада РС је у септембру 2016. године забранила српским члановима Управног одбора државне агенције да усвоје одлуку о нормама којом се одређују минимални стандарди у области високог образовања у БиХ, уз политичку флоскулу о такозваном преносу надлежности - рекао је Халиловић. Он је истакао да је Влада Српске те норме прихватила 2011. године, али да није дала свој глас за нове прописе, који су, према његовим ријечима, идентични, али само усаглашени са европским стандардима.

- Агенција за акредитацију високошколских установа РС је по налогу Владе донијела свој правилник о акредитацији високошколских установа и студијских програма у Српској. На тај начин је узурпирана наша надлежност, јер је Агенција из РС овлашћена да преузме цијели процес акредитације, што је правно политички акт сепаратизма - тврди Халиловић.

Начелник Одјељења за акредитацију при Агенцији за акредитацију високошколских установа РС Југослав Вук Тепић тврдње Халиловића оцјењује као злонамјерне, опасне и неутемељене.

- Ријеч је о класичном политикантству јер је ствар потпуно супротна. Државна агенција не жели да ради свој посао и настоји да преузме послове који су у нашој, али и надлежности других тијела - рекао је Тепић. 

Појашњава да је РС 2011. године прихватила оквирни закон о високом образовању, који је обухватио дио надлежности на нивоу БиХ, наводећи да се то злоупотребљава.

- Те надлежности се тичу заједничких стандарда, односно критеријума за акредитацију, минималних стандарда које државна агенција никада није донијела, али и заједничке листе експерата који се баве акредитацијом у високом образовању. Међутим, Агенција на нивоу БиХ то све злоупотребљава, па тако код именовања комисије тражи додатне услове које нема право да тражи, те крши закон у вези са издавањем препорука тако што тражи комплетну документацију о поступку акредитације - истакао је Тепић и навео да је надлежност Агенције на нивоу БиХ да води регистар акредитованих установа, али да нема законска овлашћења да тражи услове за упис у тај регистар. 

Наглашава да оваквим иступима Агенција на нивоу БиХ дезинформише јавност, наводећи да су управо они ти који не извршавају оквирни закон и настоје да га шире онако како њима одговара.

  • Српски чланови Управног обора државне агенције оспоравају приједлог њеног директора у вези с нормама јер је споран у свему. Ти прописи уопште не регулишу минималне стандарде за област високог образовања и прописују норме на начин да све послове они преузимају. Ту се не ради само о преузимању послова у вези с акредитацијом, што је у нашој надлежности, већ и пословима који се тичу лиценцирања, што је у надлежности Министарства просвјете и културе РС - навео је Тепић и додао да их је Влада РС обавезала да поступају у сладу са Законом о високом образовању РС, како је било и до сада, с тим што неће чекати по пола године да државна агенција одобри листу експерата већ ће сами прописати рок од 15 дана.

Пренос надлежности

Директорица Агенције за акредитацију високошколских установа РС Биљана Војводић недавно је оптужила државну агенцију за покушај опструкције процеса акредитације високошколских установа из Српске, наводећи да њено руководство условљава наставак процеса акредитације усвајањем одлуке о нормама којима се утврђују минимални стандарди у подршку високог образовања. Истакла је да је спорно то што се овом одлуком покушава надлежност у области акредитације пренијети на ниво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана