Ако ЕУ укине помјерање сата, и БиХ ће

nezavisne.com
Ако ЕУ укине помјерање сата, и БиХ ће

Сарајево - Уколико Европска унија донесе одлуку о укидању рачунања зимског и љетног времена, БиХ ће слиједити позитивне законске одредбе ЕУ, потврдили су за "Независне" из Института за метрологију БиХ.

Додали су да је Институт за мјеритељство БиХ према Закону о мјеритељству БиХ надлежан за реализацију основних СИ јединица, па тако и за једнице вријеме-секунде, односно званичног времена у БиХ, гдје важи централноевропско вријеме.

Подсјећамо, посланици Европског парламента усвојили су недавно резолуцију у којој се позива на израду темељне процјене система рачунања зимског и љетног времена и, ако је то неопходно, промјену правила, односно укидање помјерања сата два пута годишње.

Тада је јавности у БиХ остало нејасно да ли ће се одлука ЕУ ако наступи аутоматски примјењивати, да ли ће се доносити посебан закон или се неће примјењивати јер нисмо дио ЕУ и ко је у БиХ заправо надлежан за казаљке.

Када је у питању ЕУ, даљи потези су на Европској комисији, а из Европског парламента навели су да ће посланици позвати Европску комисију да предложи укидање праксе да се казаљке помјерају сваких шест мјесеци по један сат унапријед, односно уназад.

Подсјећамо, захтјев за укидање помјерања казаљки покренут је због све више доказа о негативном утицају те праксе. Разним анализама је утврђено да промјена рачунања времена за један сат негативно утиче на здравље људи, те повећава ризик од срчаних болести код старијих особа. Осим тога, утиче на пољопривреду, продуктивност, расте број саобраћајних удеса, а ђаци биљеже слабије резултате у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана