Акцију Гласа Српске подржали начелник општине и Црвени крст Котор Варош: Николина и родитељи ће добити топли дом

Милијана Латиновић
Акцију Гласа Српске подржали начелник општине и Црвени крст Котор Варош: Николина и родитељи ће добити топли дом

Котор Варош - Породици Јеросимовић из села Језерка код Котор Вароша, која живи у условима недостојним човјека, треба да буде обезбијеђен привремени смјештај у којем ће остати док не буду ријешени имовински односи који су главна препрека за почетак хуманитарне акције за изградњу куће.

Десетогодишња Николина, уз оца Душка (43) и мајку Муневеру (30), већ девет година одраста у неусловној дрвеној бараци површине три квадрата. Преживљавају у једној просторији која је и спаваћа и дневна соба, али и кухиња, док купатило ни немају.

Осим кревета направљеног од дасака, старог шпорета и креденца, немају ништа више. Ватру ложе и дан и ноћ, али кроз шупље зидове и плафон закрпљен старим даскама фијуче вјетар. Са страхом и зебњом да ће им вјетар однијети кров и да ће се трошни зидови урушити на њих, живе од данас до сутра. Кућу у којој су живјели прије девет година спалио је гром и од тада траје њихова борба за голи опстанак. Живе од понеке дневнице коју Душко заради, а с времена на вријеме помоћ им стигне од которварошког Црвеног крста и Центра за социјални рад.

Акцију "Гласа Српске", који је на иницијативу групе хуманих жена из Котор Вароша први објавио потресну причу о условима у којима са незапосленим родитељима нарушеног здравља одраста Николина, за градњу куће овој породици подржао је Црвени крст Котор Варош, а јуче јој се прикључио и начелник општине Зденко Сакан. Он је на састанку са представницима "Гласа Српске", Црвеног крста и групе Которварошанки које су се удружиле ради хуманитарног рада истакао да ће ставити на располагање све општинске ресурсе и лично подржати акцију како би Јеросимовићи добили нови дом.

- Нико није заслужио да живи у таквим условима, а посебно не да дјевојчица одраста на такав начин. Потресла ме ова прича и максимално ћу подржати акцију "Гласа Српске" и њихових партнера да Јеросимовићима буде саграђена кућа. Утврдили смо, међутим, да земљиште на којем се налази уништена кућа није власништво Душка Јеросимовића већ његових родитеља, због чега је прије градње куће неопходно да власнички односи буду ријешени како би биле избјегнуте евентуалне касније компликације и несугласице. Чим будемо на трагу рјешења, може почети и акција прикупљања новца за кућу - истакао је Сакан.

Јеросимовић је рекао да неће бити проблема да од мајке, браће и сестара добије сагласност да му уступају земљиште како би почела изградња куће.

- Сигуран сам да ту неће бити проблема и надам се да ће акција бити реализована како би почела изградња куће - каже Јеросимовић.

Представници Црвеног крста Котор Варош Борислав Брборовић и Младен Петрушић истакли су да би захваљујући интересовању јавности, које је пробуђено послије текста у "Гласу", коначно могао бити ријешен дугогодишњи проблем.

- И раније је било иницијатива да буде ријешено стамбено питање ове породице, посебно због дјевојчице која одраста у рушевном објекту којим вршљају мишеви и змије. И тада су проблем били неријешени имовински односи. Сада имам осјећај да ће овај случај коначно бити ријешен, а као резервну опцију дефинисали смо и куповину плаца на којем би била саграђена куђа. До тада породици треба да буде обезбијеђен привремени смјештај - рекао је Брборовић.

Замјеник главног и одговорног уредника "Гласа Српске" Дарко Гавриловић каже да је договорено да прикупљање новца причека да буду обезбијеђени сви предуслови за почетак изградње куће. Он је подсјетио да је "Глас" објавио потресни текст управо да би покренуо хуманитарну акцију.

- "Глас Српске" ће у сарадњи са општином и Црвеним крстом Котор Варош и уз овлашћење породице Јеросимовић отворити рачун за прикупљање помоћи када за то дође вријеме. Не желимо да новац стоји на рачуну и да због потребног времена за отклањање препрека за градњу ова племенита акција добије негативне конотације у јавности. Неке невладине организације су већ почеле са прикупљањем новца. Не сумњамо у њихове добре намјере, али их позивамо да дјелују у координацији са нама и нашим партнерима. Прикупљање новца за кућу је у овом моменту заиста контрапродуктивно и молимо све добре људе који су нам се већ јавили и изразили спремност да помогну да сачекају да испунимо предуслове за почетак градње куће - рекао је Гавриловић и додао да ће о томе јавност благовремено обавијестити и покренути широку акцију прикупљања новца.

Потресан призор

Представница групе хуманих жена из Котор Вароша Бојана Васић истакла је да су за тешку судбину Јеросимовића сазнале када су реализовале божићну акцију у којој су поклањале торте сиромашним породицама.

- Призор на који смо наишли нас је оставио у шоку. Обратиле смо се "Гласу Српске" како бисмо подстакли акцију ширих размјера и надам се да ће она бити успјешно завршена, посебно због чињенице да су се "Гласу" придружили општина и Црвени крст Котор Варош, а и ми ћемо подржати прикупљање новца када за то дође вријеме - каже Васићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана