Akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”: Svaki poziv nada za dječiji korak

Milijana Latinović
Akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”: Svaki poziv nada za dječiji korak

Banjaluka - Djetinjstva ispunjena brojnim poteškoćama i lavovska borba za ozdravljenje svakodnevica su mnogih mališana sa poteškoćama u kretanju i njihovih roditelja širom Republike Srpske, a svaki maleni korak koji naprave budi nadu u bolje i srećnije sutra.

Hrabra srca ovih djevojčica i dječaka ne posustaju pred teškim bolestima, a koliko je snage i volje potrebno u toj borbi, najbolje znaju njihove porodice. Najviše bola i hrabrosti utkano je u srca njihovih majki. Među njima je i Daniela Zeljaja iz Banjaluke, koja danonoćno bdije nad dvanaestogodišnjom kćerkom Teodorom Pavlović koja boluje od cerebralne paralize. Ova živahna zelenooka djevojčica sa plavom pletenicom veliki je borac u tijelu djeteta, a osmijeh na njenom licu najjače je oružje u svim bitkama.

- Svi tretmani i liječenje dali su rezultat. Ranije nije mogla samostalno da sjedi, a sada uz našu pomoć može da napravi korak. Jedina Teodorina želja je da hoda poput njenih vršnjaka, a najveća tuga za nas je to što još ne možemo da joj ispunimo tu želju - kazala je za “Glas Srpske” Zeljaja.

Dodaje da njena kćerka pohađa šesti razred, voli likovno, a velika ljubav joj je i matematika. Zeljaja ističe da suprug i ona čine sve što mogu da Teodori i njenom mlađem bratu obezbijede srećno djetinjstvo. Nadu da će njihova kćerka sama hodati vratila im je humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se ove godine organizuje s ciljem prikupljanja novca za kupovinu uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju.

- Ljekari su Teodori preporučili robotsku rehabilitaciju, s obzirom na njenu volju i želju za pokretima, ali nismo bili u mogućnosti da joj obezbijedimo taj tretman, koji je veoma skup, a dostupan samo na jednoj privatnoj klinici u Zagrebu i u Sloveniji - kazala je Zeljaja, apelujući na sve koji mogu da pozovu humanitarni broj 1411 i daruju marku za kupovinu ovog uređaja, koji za oboljelu djecu znači novu šansu u životu.

Među malim herojima je i sedmogodišnji Vuk Stanić iz Doboja, koji takođe boluje od cerebralne paralize. Ovaj hrabri dječak je do sada imao tri operacije u Rusiji, jednu u Americi i dvije u Beogradu. Nevolja nikada, nažalost, ne dolazi sama, pa je zbog bolesti počeo da gubi i vid.

- Krenuo je u prvi razred i uz pomoć asistenta savladava gradivo. Drugari u razredu su ga lijepo prihvatili. Koliko je radosti na Vukovom licu najbolje govori činjenica da mu je, uprkos poteškoćama u kretanju, omiljeni predmet fizičko. Želja mu je da bude golman, a Mesi mu je omiljeni fudbaler - kazala je za “Glas Srpske” dječakova majka Milena Stanić.

Ona ističe da su životi porodica čiji mališani imaju poteškoće u kretanju veoma teški, ali i ispunjeni posebnom ljubavlju. Vuk odrasta uz podršku i ljubav roditelja, brata i sestre. Ni teška bolest, odlasci ljekaru i fizikalne terapije koje su mu neophodne svaki dan, ne mogu da izbrišu osmijeh ovom sedmogodišnjaku.

- Navikne čovjek na sve, koliko god bilo teško i nastavlja da se bori do posljednjeg grama snage. Iskra radosti u njegovim očima daje nam snagu i tjera nas naprijed - ističe Stanićeva i dodaje da i one najteže emocije koje porodicama tjeraju suze na oči, njihove živote ipak boje nekim posebnim nijansama. Podrška humanista, kaže Stanićeva, posebno je značajna mališanima i njihovim roditeljima.

- Nabavka uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju veoma je značajna za našu djecu. To bi im pomoglo u jačanju mišića, jer svaki novi korak za našu djecu je novi život - kroz suze je dodala Stanićeva.

Donatorsko veče

Donatorsko veče u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, održaće se 23. decembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

U okviru ove akcije u prethodnih osam godina održane su donatorske večeri na kojima je prikupljan novac za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, za gradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, zatim za liječenje djece sa rijetkim oboljenjima. Prikupljan je novac i za djecu sa malignim bolestima, sa poteškoćama u razvoju, za mališane oboljele od dijabetesa tipa jedan, te djecu sa autizmom i za izgradnju “roditeljske kuće”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana