Ajvar i rakija idu preko okeana

Željka Kokot
Ajvar i rakija idu preko okeana

Banjaluka - Ajvar, džemovi, sokovi i rakija iz Srpske mogli bi uskoro pronaći mjesto na policama sjevernoameričkih marketa, zahvaljujući Srpskom institutu iz Vašingtona, koji je spreman da izlobira vizu za te proizvode.

Pilot projekat, koji je juče predstavljen u Banjaluci, obuhvata desetak domaćih preduzeća iz oblasti prehrambene industrije, koja će svoj asortiman predstaviti na sjevernoameričkom tržištu. Ukoliko naiđu na pozitivan signal, broj firmi mogao bi da bude i znatno veći.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da privreda Srpske, a posebno prehrambeni sektor, imaju potencijal da izađu na sjevernoameričko tržište.

- Proizvodi iz Srpske, poput rakije i ajvara, sporadično su zastupljeni na ovom tržištu, ali to nije ni blizu onim količinama koje želimo da izvezemo - kaže Račić.

Predsjednik Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac kaže da će biti most između proizvođača u RS i marketa u Sjevernoj Americi, koja predstavlja trećinu svjetskog tržišta.

- Uspostavićemo stalnu saradnju između banjalučkih i firmi sa sjevernoameričkog područja, da bi poslovni odnosi bili intenzivirani i da bi se fantastični proizvodi iz RS našli nadohvat ruke američkim kupcima - kaže Sremčeva i dodaje da srpska mreža u dijaspori ima kontakte sa tamošnjim firmama i državnim institucijama, koji mogu biti od velike koristi.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović podržao je saradnju banjalučke Privredne komore i Srpskog instituta iz Vašingtona.

- Nadam se da će Srpski institut biti veza banjalučkim privrednicima i da će ova inicijativa doprinijeti plasmanu naših proizvoda na sjevernoameričko tržište - kazao je Gavranović.

On je istakao da je otvorena i mogućnost za američke investicije i naveo da Banjaluka ima povoljan ambijent za ulaganje.

- Imamo niz prednosti u odnosu na druge lokalne zajednice, kao što su povoljna poreska politika i niske cijene komunalnih usluga. Cijene taksi prilikom pribavljanja građevinskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta niže su za 20 odsto i za dodatnih 20 odsto, ako se naknade plaćaju u gotovini - kazao je Gavranović i dodao da postoji niz drugih prednosti koje Banjaluku deklarišu kao dobro poslovno okruženje.

Amerikanci vole našu hranu i piće

Danijela Sremac je izdala dvije knjige o našoj hrani i kulinarstvu i kaže da su Amerikanci oduševljeni svim jelima koja su probali i da i sami pokušavaju da primijene recepte za naše delicije.

- Mnogo je razloga za optimizam, jer su naši sokovi, rakija, vina i drugi proizvodi jako kvalitetni i sigurno će biti traženi na tamošnjem tržištu - kaže Sremčeva i dodaje da Amerikance posebno oduševljava kuvana rakija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana