Agrarni fond Bijeljina: Isplata podsticaja do kraja marta

Lj. A.
Agrarni fond Bijeljina: Isplata podsticaja do kraja marta

Bijeljina - Iz Agrarnog fonda grada Bijeljina zaključno sa januarom isplaćeno je oko 300.000 maraka od ukupno planiranih 1,1 milion KM podsticaja za prošlu godinu, a do kraja marta očekuje se isplata i preostalog novca.

Ovo su istakli u Agrarnom fondu naglasivši da je novac isplaćivan po proizvodnim granama koje proizlaze iz Strategije razvoja grada.

- Zahtjeve smo primali do kraja novembra. Komisija je izašla na teren i obavila uvid. Formirani su spiskovi i sad je sve spremno za isplatu - rekao je direktor Agrarnog fonda Ivan Stević i dodao da je za proizvodnju duvana isplaćeno oko 40.000 maraka podsticaja.

Stević je naglasio da je najveći broj zahtjeva podnesen u oblasti stočarstva i plasteničke proizvodnje.

- Za stočarsku proizvodnju je podnesen 461 zahtjev. Uglavnom tu imamo veći broj zahtjeva svake godine. Sve više nam se obraćaju i sa zahtjevima u oblasti plasteničke proizvodnje kojih je u prošloj godini bilo 143 - rekao je Stević.

Naglasio je da na osnovu podnesenih zahtjeva treba da bude isplaćeno oko 320.000 maraka za stočarstvo, 70.000 KM za plasteničku proizvodnju, a za proizvodnju novih zasada 50.000, te za otkup voća i povrća oko 140.000 maraka. Prema njegovim riječima, Strategijom razvoja grada Bijeljina definisane su poljoprivredne oblasti koje se stimulišu. Međutim, u posljednje vrijeme pojavljuju se i nove inicijative.

- Informisani smo da grupa proizvođača u Dragaljevcu kod Bijeljine namjerava da počne da se bavi uzgojem malina. Ukoliko se ova ideja realizuje, mi ćemo pružiti podršku - rekao je Stević.

Bijeljina je jedina lokalna zajednica u BiH koja ima agrarni fond. Riječ je o lokalnom izvoru novca za podršku poljoprivredi i selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana