Аграрни буџет РС претекао ФБиХ за 13 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Аграрни буџет РС претекао ФБиХ за 13 милиона КМ

Бањалука - Пољопривредницима у Српској на располагању је 13 милиона марака или 20 одсто више подстицаја у односу на произвођаче из Федерације БиХ, а Српска нарочито предњачи са мјерама за дугорочни развој и капитална улагања.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да аграрни буџет у Српској у овој години износи 71 милион марака, а у ФБиХ 58,20 милиона КМ.

- Српска много више пажње поклања мјерама дугорочног развоја, односно подстицајима за набавку пољопривредне механизације, система за наводњавање, изградњу складишних и других објеката у пољопривреди, за шта се годишње издваја више него дупло у односу на ФБиХ - истакли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да знатно више новца издвајају и за системске мјере које обухватају заштиту здравља животиња и биљака.

- Годишње на системске мјере РС потроши два милиона КМ, а оно што је посебно важно јесте да значајан новац издвајамо и за мјере које постоје само у Српској, а то су контрола квалитета млијека, педолошка анализа земљишта, подршка узгојно селекцијском раду, те подршка увођењу технолошких иновација - рекли су у ресорном министарству.

Истичу да је домаћим ратарима, за разлику од њихових колега у Федерацији на располагању и регресирано дизел гориво, за шта Српска годишње издвоји седам милиона КМ.  

- Осим тога, РС са четири милиона марака подржава и противградну заштиту како би усјеви и воћњаци били сачувани од града и велики дио Републике је покривен противградним станицама, које у Федерацији не постоје - наводе у Министарству пољопривреде. Како кажу, оно што је посебно значајно је већа подршка биљној производњи, која је у РС за 54 одсто већа него у ФБиХ.

У Министарству пољопривреде наводе Федерација предњачи само у висини подстицаја сточарској производњи који су за око седам милиона КМ виши него у РС, што је компензовано мјером регресираног дизела која у ФБиХ не постоји.

- Желимо ставити тачку на све спекулације и неистине које износе поједини политичари који покушавају поредити подстицаје у РС и ФБиХ, паушално износећи оцјене како су у Српској подстицаји ниски, те мањи него у Федерацији. Демантујемо и тврдње појединих партија да подстицаји касне, јер је Српска у вези с тим питањем тренутно лидер у региону. Имамо најбољу динамику исплате новца и до сада смо исплатили готово половину аграрног буџета за ову годину - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да немају дуговања према произвођачима из ранијих година, што није случај у свим земљама региона. Истичу да за неке сегменте производње Српска издваја више новца и од Србије.

- Премија за млијеко, као наша најважнија мјера, којом је обухваћено највише корисника и на шта се троши највише новца из буџета, у РС износи 0,30 КМ по литру, у ФБиХ  0,28, а у Србији 0,12 КМ. Такође подстицаји за пшеницу, који су други на листи висине издвајања у РС износе 560 КМ по хектару, у ФБиХ 550, а у Србији 66 КМ по хектару - навели су у Министарству пољопривреде.

Хрватска

У Министарству пољопривреде РС истичу да не постоји основ за поређење подстицаја у Српској и Хрватској, јер та чланица Европске уније годинама користи европске фондове намијењене развоју пољопривреде.

- Хрватска већ одавно повлачи новац из фондова ЕУ, како у процесу приступања, тако и сада као чланица. Поређења са РС не могу бити реална - додали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана