Агенције враћају паре за путовања у Турску

Драгана Келеч
Агенције враћају паре за путовања у Турску

Бањалука - Туристичке агенције у Српској након проглашења ванредног стања у Турској дужне су да свим путницима који откажу аранжмане врате највећи дио уплаћеног новца уколико одлуче да не путују тамо.

Према општим условима путовања, туристичке агенције у овим случајевима могу задржати само стварне трошкове уколико су их током уговарања аранжмана са хотелијерима имале, али и њих морају документовати путницима.

Тако ће сви који сада отказују љетовање уплаћено за август моћи рефундирати цијели износ аранжмана. Путници који би требало да путују идућих дана, а желе да одустану, мораће се одрећи, на примјер, износа једног хотелског дана који хотелијери наплаћују као одређену врсту аванса.

Међутим, и то зависи од уговора које су агенције потписивале са хотелијерима, па у неким случајевима није ни обавезно.

Савјетник министра трговине и туризма РС Александар Ђурић препоручује становницима Српске да из безбједносних разлога не путују у Турску већ да изаберу неку другу дестинацију. Сви који су раније ипак одабрали и уплатили аранжмане у неком од турских одмаралишта, имају право, како каже Ђурић, да добију назад свој новац.

- Агенције су дужне вратити новац клијентима који не желе да путују у Турску. Наравно, ми не можемо ни спријечити агенције да и даље продају те аранжмане ако има људи који желе тамо путовати - истакао је Ђурић.

У туристичким агенцијама су свјесни озбиљности ситуације и  у петак су казали да су спремни да врате клијентима новац, док су раније говорили да то неће учинити док не буде проглашено ванредно стање.

Међутим, менаџер продаје у бањалучкој туристичкој агенцији "Смиљић" Драгана Рачић каже да имају десетак путника који ће за неколико дана, упркос ванредном стању, путовати у Турску.

- Они ће слетјети на аеродром у Анталији, а не у Инстабул, тако да се не плаше. Ипак, никад нисмо имали мање заинтересованих за Турску - каже Рачићева.

Према њеним ријечима, ако неко ипак одлучи да откаже пут у Турску, добиће сав новац и то без наплаћених пенала због тога што је проглашено ванредно стање у тој земљи.

У туристичкој агенцији "Себастијан" у Бањалуци кажу да ове године немају ниједан уплаћен аранжман за Турску, па тако немају ни проблема са отказивањем пута.

- Наши клијенти углавном путују у Грчку. Међутим, да имамо уплаћених аранжмана и за Турску, сигурно је да бисмо морали поступити по упутствима и општим условима путовања и вратити људима новац ако то желе - казали су у овој агенцији. Иста ситуација је и у осталим агенцијама широм РС, гдје поручују да су спремни вратити новац свим путницима који одлуче да откажу пут.

Бирати домаће дестинације

Из Министарства трговине и туризма РС савјетују свима који ових дана иду на љетовање да због разних терористичких напада изаберу неку од домаћих дестинација.

- Уколико, ипак, одлуче да путују негдје даље, нека се добро информишу гдје иду и буду обазриви приликом избора дестинације - казао је Александар Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана