Afera Pekabesko pred tužiocima

D. Keleč, N. Tomašević
Afera Pekabesko pred tužiocima

Banjaluka - Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Radmila Čojo, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić i radnica tog instituta Biljana Pećanac prijavljeni su juče tužilaštvu zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela u vezi sa prometom proizvoda mesne industrije "Pekabesko" iz Makedonije na tržištu RS.

MUP RS prijavio ih je Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a navodeći njihove inicijale saopštio je da je Čojo osumnjičena da je s ciljem pribavljanja koristi preduzeću iz Prnjavora lani stavila van snage naredbu o zabrani prometa proizvoda "Pekabesko". Riječ je o prnjavorskoj firmi "Leburić komerc", koja je generalni zastupnik "Pekabesko" proizvoda u BiH.

- Ona je znala da je izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti namirnica pomenutog proizvođača sačinjen po metodu koji nije akreditovan za službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Propustila je i da pokrene postupak donošenja naredbe o zabrani prometa namirnica još dva proizvođača iz Srbije i Hrvatske, iako je znala da su zdravstveno neispravni - navodi MUP RS.

Riječ je o firmama "Banat" iz Srbije i "Vindija" iz Hrvatske.

Nedić je osumnjičen da je u namjeri pribavljanja koristi preduzeću iz Prnjavora potpisao izvještaj o ispravnosti uzorka namirnica iz Makedonije, iako je znao da su ti izvještaji napravljeni primjenom metoda koji nije akreditovan u BiH. Pećanac je osumnjičena da je pri ispitivanju uzorka proizvoda "Pekabeska" koristila metod za koji je znala da nije akreditovan i da je potpisom ovjerila rezultate o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka.

Čojo nije željela da komentariše podnošenje prijave. Nedić je kazao da je Veterinarski institut" Dr Vaso Butozan" mnogo puta dokazao kvalitet rada razmjenom uzoraka sa referentnim laboratorijama EU.

- I pored ovih činjenica, MUP je podnio izvještaj, ali ćemo s ciljem otkrivanja istine dostaviti sve podatke iz kojih će se jasno vidjeti da je naše osoblje postupalo u skladu sa važećim propisima - kazao je Nedić.

Sa predstavnicima "Leburić komerca" nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Slučaj "Pekabesko" je uzdrmao RS krajem prošle godine nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zabranilo promet proizvoda te makedonske firme, jer je u njima otkrivena prevelika količina aditiva koji mogu izazvati teške posljedice po zdravlje ljudi. Tada su krenule da pljušte i optužbe na relaciji ministarstvo - inspekcija. Čojo je tvrdila da je inspekcija za hranu za neispravne "Pekabesko" proizvode koji se nalaze u prodaji znala šest mjeseci prije nego što je javnost o tome upoznata. Međutim, sve se stišalo samo par sedmica kasnije, kada su "Pekabesko" proizvodi vraćeni na police prodavnica i to zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, koje je stavilo van snage naredbu o zabrani prometa uz obrazloženje da je to učinjeno nakon dobijanja rezultata nalaza koje je izdao Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan". "Pekabesko" je nakon toga najavio da će tužiti ministarstvo zbog izgubljena četiri miliona KM, a u javnosti su se pojavili navodi da će zbog nastale štete odgovarati Čojo i Nedić.

Optužbe

Radmila Čojo - Stavila van snage naredbu o zabrani prometa proizvoda "Pekabesko"

Drago Nedić - Potpisao izvještaj o ispravnosti uzorka proizvoda iz Makedonije

Biljana Pećanac - Pri ispitivanju uzorka proizvoda "Pekabeska" koristila metod za koji je znala da nije akreditovan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana