Aerodrom u Trebinju u funkciji iduće godine

Tanja Milaković
Aerodrom u Trebinju u funkciji iduće godine

BANjA LUKA - Vlada RS odobrila je juče 1.600.000 maraka za izradu projektne dokumentacije za izgradnju aerodroma u Trebinju, koji bi već iduće godine, poslije izrade izvedbenog projekta, trebalo da bude u funkciji.

Ovo je juče rekao predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i istakao da je izgradnja aerodroma u Trebinju jedan od strateških projekata koje Vlada realizuje.

- Studija izvodljivosti pokazala je da je gradnja opravdana. Ranije smo izdvojili milion maraka za finansiranje neophodnih projekata u prvim fazama, a pred nama je rješavanje imovinsko-pravnih poslova i projektne dokumentacije. Do kraja proljeća sljedeće godine trebalo bi da bude završen izvedbeni projekat, da bismo mogli tražiti strateškog partnera - rekao je Dodik.

Cilj izgradnje aerodroma, ističe Dodik, je komunikacijska otvorenost i povezanost hercegovačkog regiona sa svim destinacijama, kao i unapređenje privrednih aktivnosti u tom dijelu Srpske.

- Poslije izvedbenog projekta aerodrom ćemo staviti u operativu, a ako ne nađemo koncesionara, Vlada RS će vlastitim resursima početi izgradnju piste i neophodnih objekata - naglasio je Dodik.

On je dodao da je za prvu fazu izgradnje, koja bi omogućila slijetanje prvih aviona, potrebno od 55 do 60 miliona maraka.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović kaže da je ideja za izgradnju aerodroma u Trebinju stara, ali da je Vlada RS odlučila da se u sljedećih šest mjeseci formira operativni tim, koji će biti sastavljen od stručnjaka i predstavnika Vlade.

- Imamo namjeru da se aerodrom izgradi na bazi koncesije, a Vlada bi riješila prostor, infrastrukturu i odgovarajući projekat. Budući koncesionar trebalo bi da izgradi pistu, objekte i stvori uslove za rad aerodroma - istakao je Čubrilović.

Direktor aerodroma "Trebinje" Zoran Okilj rekao je da bi u prvoj fazi aerodrom trebalo da ima 250.000 putnika godišnje, u drugoj 500.000, a u trećoj fazi milion putnika na godišnjom nivou.

- Izgradnja aerodroma u prvoj fazi predviđa gradnju poletno-slijetne staze kao osnovnog objekta u čitavom kompleksu. Računamo da ćemo biti konkurentni sa cijenom, terminima polijetanja i slijetanja, a bićemo otvoreni za sve niskobudžetne avio-kompanije koje će nam dobro doći - rekao je Okilj i dodao da će se otvaranjem aerodroma "Trebinje" dobiti 400 novih radnih mjesta.

Lokacija aerodroma

Okilj je, prezentujući Izvod iz master plana za aerodrom u Trebinju, rekao da su na toj lokaciji 472 hektara u državnom vlasništvu.

- Uspjeli smo da čitav aerodromski kompleks postavimo u 137 hektara, a lokacija se nalazi na visoravni Dubrave, odnosno 10,5 kilometara od Trebinja, 28 od Herceg Novog i 38 od Dubrovnika - kazao je Okilj. On je dodao da platforma omogućava smještaj za 15 aviona regionalnog saobraćaja i isto toliko aviona generalne opšte avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana