Aеродром у Требињу у функцији идуће године

Тања Милаковић
Aеродром у Требињу у функцији идуће године

БAЊA ЛУКA - Влада РС одобрила је јуче 1.600.000 марака за израду пројектне документације за изградњу аеродрома у Требињу, који би већ идуће године, послије израде изведбеног пројекта, требало да буде у функцији.

Ово је јуче рекао предсједник Владе РС Милорад Додик и истакао да је изградња аеродрома у Требињу један од стратешких пројеката које Влада реализује.

- Студија изводљивости показала је да је градња оправдана. Раније смо издвојили милион марака за финансирање неопходних пројеката у првим фазама, а пред нама је рјешавање имовинско-правних послова и пројектне документације. До краја прољећа сљедеће године требало би да буде завршен изведбени пројекат, да бисмо могли тражити стратешког партнера - рекао је Додик.

Циљ изградње аеродрома, истиче Додик, је комуникацијска отвореност и повезаност херцеговачког региона са свим дестинацијама, као и унапређење привредних активности у том дијелу Српске.

- Послије изведбеног пројекта аеродром ћемо ставити у оперативу, а ако не нађемо концесионара, Влада РС ће властитим ресурсима почети изградњу писте и неопходних објеката - нагласио је Додик.

Он је додао да је за прву фазу изградње, која би омогућила слијетање првих авиона, потребно од 55 до 60 милиона марака.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић каже да је идеја за изградњу аеродрома у Требињу стара, али да је Влада РС одлучила да се у сљедећих шест мјесеци формира оперативни тим, који ће бити састављен од стручњака и представника Владе.

- Имамо намјеру да се аеродром изгради на бази концесије, а Влада би ријешила простор, инфраструктуру и одговарајући пројекат. Будући концесионар требало би да изгради писту, објекте и створи услове за рад аеродрома - истакао је Чубриловић.

Директор аеродрома "Требиње" Зоран Окиљ рекао је да би у првој фази аеродром требало да има 250.000 путника годишње, у другој 500.000, а у трећој фази милион путника на годишњом нивоу.

- Изградња аеродрома у првој фази предвиђа градњу полетно-слијетне стазе као основног објекта у читавом комплексу. Рачунамо да ћемо бити конкурентни са цијеном, терминима полијетања и слијетања, а бићемо отворени за све нискобуџетне авио-компаније које ће нам добро доћи - рекао је Окиљ и додао да ће се отварањем аеродрома "Требиње" добити 400 нових радних мјеста.

Локација аеродрома

Окиљ је, презентујући Извод из мастер плана за аеродром у Требињу, рекао да су на тој локацији 472 хектара у државном власништву.

- Успјели смо да читав аеродромски комплекс поставимо у 137 хектара, а локација се налази на висоравни Дубраве, односно 10,5 километара од Требиња, 28 од Херцег Новог и 38 од Дубровника - казао је Окиљ. Он је додао да платформа омогућава смјештај за 15 авиона регионалног саобраћаја и исто толико авиона генералне опште авијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана