Advokat jedina nada za isplatu zarađenih plata radnicima “Unisa” iz Dervente

Milijana Latinović
Advokat jedina nada za isplatu zarađenih plata radnicima “Unisa” iz Dervente

Derventa - Ogorčeni radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, koji štrajkuju već mjesec, angažovali su advokata u nastojanju da dođu do 24 zarađene plate, za šta imaju uporište u sudskoj odluci.

Planom restrukturiranja preduzeća uprava je priznala radnicima te dugove, a isplata u ratama, na osnovu izvršnog sudskog rješenja, trebalo je da počne još prošle godine.

Međutim, zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu kažu da još ni marku nisu dobili. Osim ovih dugova, gomilaju se i novi, pa su radnici od uprave preduzeća prije mjesec zatražili da im u roku od sedam dana bude isplaćena julska plata, prevoz za februar, da se omogući ovjera zdravstvenih knjižica i penzionisanje onih koji su stekli uslove za penziju. S obzirom na to da njihovi uslovi nisu ispunjeni, stupili su u generalni štrajk.

Predsjednik štrajkačkog odbora Branko Rauković ističe za “Glas Srpske” da su radnici ostavljeni na milost i nemilost upravi “Unisa”.

- U pregovorima prije sedam dana obećali su nam isplatiti tri plate do kraja mjeseca i doprinose, te da će proizvodnja krenuti krajem mjeseca, kada bi trebalo da stignu i trake iz Rusije i počne proizvodnja. Međutim, ne vjerujemo mi mnogo u to, jer ista obećanja dobijamo svaki mjesec i stalno se nešto odgađa - rekao je Rauković.

Dodaje da je radnicima dozlogrdilo da slušaju prazne priče i da je njih 90 angažovalo advokata kako bi naplatili zarađene plate, jer već u aprilu iduće godine ističe rok za isplate po planu restrukturiranja.

Advokat koji zastupa radnike Dragan Tolimir kaže za “Glas Srpske” da je svrha restrukturiranja da se preduzeće oporavi, te da je “Unis” očigledan primjer da je sve urađeno pogrešno i fabrika gurnuta samo u još veći ambis.

- Vodio sam i ranije postupke radnika za naplatu potraživanja i taman kada smo došli u fazu da dobiju novac, naglo je otvoren postupak restrukturiranja kako bi uprava  spriječila tu naplatu potraživanja. Problem je što je dobar dio imovine “Unisa” prenesen na treća lica i biće veoma teško bilo šta naplatiti - rekao je Tolimir.

Dodaje da je dugove sve teže naplatiti kako vrijeme odmiče, te da je proces restrukturiranja urađen samo da se nastavi dalje izvlačenje kapitala iz preduzeća.

- Nakon analize svega vidi se da je napravljen milionski gubitak u vrijeme vođenja restrukturiranja. Čim radnicima nije počela isplata duga na vrijeme, preduzeće je moralo otići u stečaj, ne smije se dozvoliti da se pravi dodatni gubitak - rekao je Tolimir.

Direktor “Unisa” Dušan Živković u petak nije odgovarao na telefonske pozive.

Posao sa Rusima

Uprava “Unisa” već neko vrijeme najavljuje veliki posao sa jednom ruskom kompanijom, koji bi posrnulu fabriku trebalo da digne iz pepela. Kako je ranije pisao “Glas Srpske”, iz Rusije je za Derventu krenulo 5.000 tona toplo valjanih traka, od kojih se izrađuju cijevi. Spekulisalo se da je novi partner “Unisa” ruski metalski zavod “Magnitogorsk”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana