Адвокат једина нада за исплату зарађених плата радницима “Униса” из Дервенте

Милијана Латиновић
Адвокат једина нада за исплату зарађених плата радницима “Униса” из Дервенте

Дервента - Огорчени радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте, који штрајкују већ мјесец, ангажовали су адвоката у настојању да дођу до 24 зарађене плате, за шта имају упориште у судској одлуци.

Планом реструктурирања предузећа управа је признала радницима те дугове, а исплата у ратама, на основу извршног судског рјешења, требало је да почне још прошле године.

Међутим, запослени у некадашњем дервентском гиганту кажу да још ни марку нису добили. Осим ових дугова, гомилају се и нови, па су радници од управе предузећа прије мјесец затражили да им у року од седам дана буде исплаћена јулска плата, превоз за фебруар, да се омогући овјера здравствених књижица и пензионисање оних који су стекли услове за пензију. С обзиром на то да њихови услови нису испуњени, ступили су у генерални штрајк.

Предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић истиче за “Глас Српске” да су радници остављени на милост и немилост управи “Униса”.

- У преговорима прије седам дана обећали су нам исплатити три плате до краја мјесеца и доприносе, те да ће производња кренути крајем мјесеца, када би требало да стигну и траке из Русије и почне производња. Међутим, не вјерујемо ми много у то, јер иста обећања добијамо сваки мјесец и стално се нешто одгађа - рекао је Рауковић.

Додаје да је радницима дозлогрдило да слушају празне приче и да је њих 90 ангажовало адвоката како би наплатили зарађене плате, јер већ у априлу идуће године истиче рок за исплате по плану реструктурирања.

Адвокат који заступа раднике Драган Толимир каже за “Глас Српске” да је сврха реструктурирања да се предузеће опорави, те да је “Унис” очигледан примјер да је све урађено погрешно и фабрика гурнута само у још већи амбис.

- Водио сам и раније поступке радника за наплату потраживања и таман када смо дошли у фазу да добију новац, нагло је отворен поступак реструктурирања како би управа  спријечила ту наплату потраживања. Проблем је што је добар дио имовине “Униса” пренесен на трећа лица и биће веома тешко било шта наплатити - рекао је Толимир.

Додаје да је дугове све теже наплатити како вријеме одмиче, те да је процес реструктурирања урађен само да се настави даље извлачење капитала из предузећа.

- Након анализе свега види се да је направљен милионски губитак у вријеме вођења реструктурирања. Чим радницима није почела исплата дуга на вријеме, предузеће је морало отићи у стечај, не смије се дозволити да се прави додатни губитак - рекао је Толимир.

Директор “Униса” Душан Живковић у петак није одговарао на телефонске позиве.

Посао са Русима

Управа “Униса” већ неко вријеме најављује велики посао са једном руском компанијом, који би посрнулу фабрику требало да дигне из пепела. Како је раније писао “Глас Српске”, из Русије је за Дервенту кренуло 5.000 тона топло ваљаних трака, од којих се израђују цијеви. Спекулисало се да је нови партнер “Униса” руски металски завод “Магнитогорск”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана