Адвокат Алумине о одлуци Уставног суда БиХ: Немогућа наплата 155 милиона КМ

Г. М.
Адвокат Алумине о одлуци Уставног суда БиХ: Немогућа наплата 155 милиона КМ

Зворник - Адвокат зворничке "Алумине" Владимир Милошевић изјавио је да је свака прича о наплати 155 милиона КМ од те компаније манипулација јер је о томе апсурдно говорити пошто је пресудама Окружног и Вишег привредног суда у Бијељини потврђено да тај дуг не одстоји.

Он је истакао да то не може промијенити ни одлука Уставног суда БиХ који је одбио "Алуминину" апелацију, јер се она тицала само процесне могућности да фочанска фирма "Павгорд" учествује у извршном поступку.

- Нико се није бавио питањем да ли "Павгорд" то може да наплати - каже Милошевић.

Уставни суд БиХ одбио је апелацију "Алумине" којом је та фирма тражила поништење одлука Основног суда у Зворнику и Окружног суда у Бијељини на основу којих је "Павгорд" уведен у извршни поступак умјесто литванске Укио банке. У међувремену су и надлежни судови у РС одбили тужбени захтјев Укио банке којим је од Фабрике глинице "Бирач" из Зворника тражила 155 милиона марака, а које је раније за 6,4 милиона евра откупио "Павгорд". Литванци, који су 2012. године побјегли из РС, уписали су 23 залога ради обезбјеђења четири кредита иако тај новац никад није ни ушао у РС.

У јавности су се појавиле тврдње да ће "Павгорд", охрабрен одлуком Уставног суда, наставити да спроводи све судске извршне поступке како би од "Алумине", кћерке фирме "Бирча", наплатио тих 155 милиона.

- Сви залози односе се на покретне ствари које су старе. Међу њима су и скоро безвриједни рачунари, а "Алумина" је прије двије године покренула поступке за поништење тих залога. Држава не смије да дозволи да било ко на основу тих потраживања наплати и марку - рекао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана