Абортуси збрисали цијелу општину у РС

Милијана Латиновић
Абортуси збрисали цијелу општину у РС

Бањалука - Тешка материјална ситуација и недостатак подршке партнера најчешћи су проблеми које све више жена у Републици Српској наводи као разлог за прекид трудноће.

Према подацима Института за јавно здравство РС, у периоду од 2010. до 2014. године у јавним и приватним здравственим установама РС обављена су 11.052 абортуса.

- Од укупног броја абортуса за пет година, 95 их је извршено код особа млађих од 18 година - рекли су у Институту.

Имајући у виду чињеницу да мање општине у РС броје око 10.000 становника, долази се до податка да је због абортуса за пет година "нестала" цијела једна општина.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) Весна Ећим-Злојутро је истакла да је лани на овој клиници обављено 506 абортуса, што је за 30 више него годину раније. Она је додала да су 22 пацијента имала мање од 18 година.

- Највећи проценат чине пацијенти између 18 и 35 година, док је најмлађа дјевојка код које је извршен абортус имала 16 година - рекла је Ећим-Злојутро, која је нагласила да трудноћа код малољетних особа спада у високоризичне, а абортус у тој доби може да доведе до трајног стерилитета.

У болници "Свети апостол Лука" у Добоју лани је абортирало 466 жена, што је за 32 мање у односу на годину раније. Специјалиста гинеколог Александар Панић истиче да је међу овим пацијентима било и 20 адолесценткиња.

- Непосредне компликације код абортуса су крварење и инфекција. Уколико се ове компликације правовремено не збрину, може се јавити стерилитет, проблеми са изношењем трудноће и хроничан бол - истакао је Панић.

Социјални радник у добојској болници Славен Суботић истиче да жене као разлог за прекид трудноће углавном наводе тешко материјално стање, недостатак подршке партнера или чињеницу да већ имају вишечлану породицу.

У болници "Др Младен Стојановић" у Приједору лани је обављено 36 абортуса, што је за један мање него у 2014.

- Три абортуса су обављена због медицинских индикација, а све остало је било на захтјев пацијента, док је једна од њих била адолесцент - каже директор болнице Мирко Совиљ.

У болници у Источном Сарајеву истичу да су лани имали свега 11 абортуса.

- Пацијенти код којих је извршен абортус били су са подручја Источног Сарајева, Фоче и Вишеграда - рекли су у болници у Источном Сарајеву и додају да су лани имали два порода гдје су породиље имале 18 година.

Начелник Гинеколошко-акушерског одјељења бијељинске болнице "Свети Врачеви" Славица Бобар каже да су беспарица и напуштеност партнера најчешћи разлог за абортус.

- У овој установи је прошле године обављено 120 абортуса - рекла је Бобар.

Рођени

Према подацима Републичког завода за статистику, лани је у Српској рођено 9.357 беба и то 4.842 дјечака и 4.515 дјевојчица.

У односу на 2014. годину, број живорођене дјеце у 2015. години био је већи за 22. Од 2002. до 2014. године Република Српска биљежи смањење броја живорођене дјеце. У истом периоду РС је у просјеку сваке године имала 349 мање живорођене дјеце.

Абортус није дозвољен

< Ако је трудноћа дужа од десет недјеља

< Уколико не постоји слободан пристанак труднице

< Уколико би абортус угрозио живот или здравље труднице

Компликације

< Хронична упала гениталних органа

< Крварење

< Стерилитет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана