Абортус међу десет најчешћих операција

Цвија Мркоњић
Абортус међу десет најчешћих операција

Бањалука - Захвати на кожи, поткожном ткиву и дојци, операције ока, крајника и порођај царским резом се налазе међу захватима који су у овој години били најпотребнији пацијентима у болницама широм Српске, а за њих је Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС издвојио око 6,2 милиона марака.

Овај трошак односи се и на операције препонске и бедрене киле, слијепог цријева, жучи, те киретажу, абортус са оперативним захватом и гинеколошке операције које такође улазе у десет захвата који су најчешће рађени у првом полугодишту ове године.

- Љекари су највише захвата урадили на кожи, поткожном ткиву и дојци, а најмање операција слијепог цријева - навели су у ФЗО и додали да су по броју операција водеће Универзитетска болница - Клинички центар (УБКЦ) Бањалука, бијељинска болница "Свети врачеви" и болница "Свети апостол Лука" у Добоју.

Према подацима добојске болнице њихови љекари најчешће имају посла са царским резовима, препонским килама, уклањањем слијепог цријева, туморима на дојци, те операцијама простате и карцинома дебелог цријева.

- Цијене операција зависе од сложености случаја, придружености обољења, пола, старости и других фактора. Осигураницима Фонд финансира операцију, а пацијенти плаћају само партиципацију - казали су у болници "Свети апостол Лука" и нагласили да се за царски рез, који кошта 1.030 КМ не плаћа ни партиципација.

Они су навели и да је у Служби за хирургију, оториноларингологију и гинекологију износ партиципације осам марака по дану лежања, док у Служби за урологију дан проведен у болници кошта девет марака.

Треба нагласити да се пацијентима партиципација обрачунава само за боравак до осам дана, а уколико морају остати дуже у болници, боравак се не наплаћује за остале дане.

- Операција простате на примјер кошта 860 КМ, а за боравак од осам дана у болници осигураник максимално мора платити 72 КМ - објаснили су у овој здравственој установи.

У бијељинској болници "Свети врачеви" су такође нагласили да пацијенти нису обавезни д плаћају цјелокупан износ за операције, већ само партиципацију за болничко лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана