АТВ: Комплетна управа ЕРС-а поднијела оставке

ATV
АТВ: Комплетна управа ЕРС-а поднијела оставке

Банјалука - Комплентна управа "Електропривреде" са Жељком Ковачевићем на челу поднијела је оставке, незванично сазнаје АТВ. Све би требало да се озваничи на сутрашњој ванредној сједници Надзорног одбора на којој би, како незванично сазнајемо, чланови одбора требало да прихвате или одбију понуђене оставке.

Ту информацију било је немогуће провјерити у руководству Електропривреде а након што смо два дана указивали на то како су радили и раде у том јавноим предузећу огласио се и предсједник Републике и подсјетио на ранији договор да ће сви руководиоци предузећа која послују негативно бити промијењени.

"Постоје неке чињенице и оне говоре о томе да је у прошлој години направљен један од већих губитака које постоје. Наша политика је била да пословодства која праве губитак у јавним предузећима морају да се суоче са својом одговорношћу и на том ћемо устрајати", рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Након писања АТВ-а, данас коначно одговарају у "Електропривреди Српске". Правдају се да су прошло љето морали да купују струју иако су према интерном документу само закључили да то не треба да раде. Без обзира на то, "Електропривреда" је купила струју од словеначког понуђача, по цијени од око педесет евра по мегават сату – и то у доба године када је, због хидролошких прилика, доста скупља на тржишту.

"Нетачно је да је купована електрична енергија скупља три до четири пута од тржишне цијене, него је енергија купована према тренутним цијенама на тржишту, у тренутку куповине. На увоз у 2017. је утицала лоша хидролошка ситуација", каже Петар Милошевић, директор дирекције за управљање производњом у Електропривреди РС.

Како АТВ незванично сазнаје, прије словеначке, "Електропривреда" је одбила три понуде, са повољнијим условима. "Електропривреда Српске" једина у региону продаје и купује струју на тендерима, иако је електрична енергија роба којом се углавном тргује на берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана