АНАЛИЗА: Најскупљи медицинари, најскромнији безбједњаци

Данијела Стоканић
АНАЛИЗА: Најскупљи медицинари, најскромнији безбједњаци

Бањалука/Источно Сарајево - Из буџета Српске за рад јавних универзитета ове године издвојена су 66,4 милиона КМ, а судећи према досадашњим трошковима највише "коштају" Медицински, Природно-математички и Филозофски факултет, док је најмање новца потребно Факултету безбједносних наука и Факултету за производњу и менаџмент.

Показали су то подаци универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву добијени дијељењем годишњих расхода факултета са бројем запослених и ангажованих радника, који зависе од броја студената, студијских програма, те просторних и техничких услова. За рад два универзитета ове године је из буџета РС издвојен 1,71 милион КМ више него годину раније, а с обзиром на то да факултети најављују ширење, тај износ би у будућности могао бити још већи.

Како су објаснили на Универзитету у Бањалуци у овој години за рад ове установе намијењена су 37,73 милиона КМ.

- За плате и накнаде одлази 98 одсто буџетских средстава - казали су у Универзитету у Бањалуци.

Природно-математички факултет је, послије Медицинског, други на списку "најскупљих" високошколских установа Универзитета у Бањалуци. Декан ПМФ-а Горан Трбић истакао је да је ријеч о високошколској установи, коју чини осам студијских програма и у којој ради 145 запослених.

- Од 3,72 милиона марака највише новца лани је отишло на плате, док је дио потрошен за набавку хемикалија и других потрепштина за наставу. Што се тиче осталих трошкова, измирени су из дијела школарина и научноистраживачих пројеката - казао је Трбић.

Додао је да би трошкови када је ријеч о питању плата ове године могли бити виши у односу на лани, јер планирају да запосле четворо-петоро асистената.

Са друге стране, најмање трошкова лани на Универзитету у Бањалуци имао је Факултета безбједносних наука, којем је за организовање настве било потребно 239.827 марака.

Према ријечима декана ове високошколске установе, која је основана у марту прошле године, Предрага Ћеранића разлог је то што су лани имали мањи број запослених и студента у односу на друге факултете.

- С обзиром на то да се ширимо, трошкови факултета ове године ће сигурно бити већи - казао је Ћеранић.

Универзитет у Источном Сарајеву ове године из буџета Српске на располагању има 28,67 милиона КМ.

- С обзиром на то да у буџету нема довољно новца за све материјалне трошкове, дио обавеза факултети измирују из властитих средстава - казао је вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић.

Кад је у питању ова високошколска установа прошле године највише новца отишло је у руке Филозофског, Медицинског и Саобраћајног факултета. Међу првих пет најскупљих, нашли су се и Педагошки факултет и Музичка академија, док је најмање новца, осим Факултета за производњу и менаџмента, било потребно Машинском и Факултету физичког васпитања и спорта.

УНИВЕРЗИТЕТ БАЊАЛУКА

Највећа издвајања:

* Медицински факултет                 - 3,82 милиона

* ПМФ                                                      - 3,72 милиона

* Академија умјетности                  - 3,26 милиона

Најмања издвајања:

*Факултет

безбједносних наука                       - 239.827

* Рударски факултет                      - 546.144

* Шумарски факултет           - 896.809

УНИВЕРЗИТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Највећа издвајања:

* Филозофски факултет                 - 3,19 милиона

* Медицински факултет                 - 2,81 милиона

* Саобраћајни факултет                 - 1,34 милиона

Најмања издвајања:

* Факултет за

производњу менаџмент                  - 497.578

* Машински факултет           - 624.861

* Факултет физичког

васпитања и спорта                        - 649.921

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана