87% возила неисправно на ванредним прегледима

nezavisne.com
87% возила неисправно на ванредним прегледима

Бањалука - Од 1.724 возила која су полицајци у Републици Српској у протеклих 11 мјесеци послали на технички преглед, код њих 1.501, или 87 одсто, утврђена је техничка неисправност.

Министарство унутрашњих послова РС ће од понедјељка спроводити појачану контролу учесника у саобраћају, са акцентом на техничку исправност возила, првенствено аутобуса и комбија за јавни превоз путника.

"Возила за која се посумња да су неисправна биће упућена на ванредни технички преглед", саопштили су из МУП-а РС, те апеловали на грађане да се одговорно понашају у саобраћају, као и да вожњу прилагоде зимским условима пута.

Из МУП-а РС су за "Независне" потврдили да су од почетка ове године до краја новембра из саобраћаја искључена 4.893 возила.

"Од тога, 1.501 возило искључено је због техничке неисправности, 2.901 због истека регистрације у периоду већем од 30 дана и 491 из других разлога", казали су из полиције.

Предстојеће ванредне контроле не брину Мирка Милашиновића, возача из Бањалуке, који наглашава да свој аутомобил редовно провјерава, не због полиције, већ ради властите безбједности.

"Свједоци смо црног биланса на путевима. Сматрам да је исправно возило предуслов за безбједно путовање. Возач сам већ годинама и никада нисам ризиковао. Сваки пут када бих примијетио неки недостатак на возилу, одмах сам се трудио да квар отклоним", истиче Милашиновић.

Овакво понашање возача је исправно, сматра Милан Тешић, руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС, који подржава ове контроле.

"Техничка исправност возила знатно доприноси безбједности саобраћаја", напомиње Тешић. Истиче да одређени системи доприносе већој безбједности на путевима. Ту, додаје, спадају управљачки системи, системи кочења, системи освјетљавања и системи који омогућавају бољу видљивост.

"Посебно су значајни кочиони системи. Што су боље кочнице на аутомобилу, то је краћи зауставни пут", појашњава Тешић, те додаје да је и врло битно да сва свјетлосна сигнализација буде исправна.

У ово вријеме, додао је, веома је корисно и да гуме на аутомобилу буду одговарајуће, те да нису старе, јер што су старије, то је пут заустављања аутомобила дужи.

"Битна је и видљивост, односно систем брисача и течност за вјетробранско стакло. У условима магле, кише и снијега, важно је да возач има оптималну прегледност", истиче Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана