500 одсто увећан број илегалних прелазака границе

nezavisne.com
500 одсто увећан број илегалних прелазака границе

Сарајево, Бањалука - Према Нацрту извјештаја о раду Граничне полиције БиХ, у 2018. години је забиљежено готово 500 одсто више илегалних прелаза границе БиХ у односу на 2017, а стручњаци очекују да ће се у наредном периоду тај број и повећати, те да ће БиХ бити кључна рута за пролазак илегалних мигранта.

“Долазак и пролазак илегалних миграната кроз БиХ није стао и то је рута која је активна и данас. Очекујем да ће се број повећати и да ће он у прољетним данима бити већи него што је био у прољеће прошле године. То је нешто на шта указују сви показатељи које ми имамо. Рута овдје остаје активна и очекујем да ће бити једна од кључних за прелазак и пролазак миграната у ЕУ”, казао је за “Независне” Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.

Истакао је да је очигледно да је огроман број људи покренут са својих огњишта и да су данас боље информисани о стању код њих.

“Сагледавају проблеме у којима су се нашли, сукобе, ратове, насиље, а са друге стране гдје се може осигурати боља будућност и гдје је мирније. То су, наравно, Европа и ЕУ и мислим да је то нешто што људе мотивише да иду према ЕУ. Њима је циљ, одредиште, ЕУ, а да ли ће у неком тренутку за одређен број њих циљ и одредиште бити нека од земаља западног Балкана, то је тешко рећи”, истакао је Крешић.

Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ, казао је да се на граничним прелазима с топлијим данима очекује сложенија ситуација по питању ситуације с мигрантима.

“Оно што је извјесно је да сложенију ситуацију очекујемо с топлијим данима, јер у Грчку континуирано пристижу нови мигранти, али преурањено је говорити о броју илегалних миграната на граници БиХ”, казао је Галић за “Независне”.

Нагласио је да, уколико се говори о притиску миграната у бројкама, евидентирано је да су полицијски службеници Граничне полиције БиХ, уз подршку СИПА и МУП-а РС, у септембру прошле године спријечили илегалан прелазак 2.699, у октобру 1.919, док је у јануару ове године, како каже, спријечен прелазак границе 347 илегалних миграната.

“У односу на септембар и октобар прошле године, када је на граници БиХ евидентиран највећи притисак илегалних миграната, у новембру и децембру прошле и јануару ове године, прије свега због хладноће и лоших временских услова, ситуација на истоку и сјевероистоку БиХ је мање сложена”, наводи Галић.

Како је наведено у Нацрту извјештаја о раду Граничне полиције, у току 2018. године у илегалном преласку државне границе откривено је 4.489 лица, што је за 3.723, или за око 486 одсто, више у односу на 2017. годину, када их је било 766.

Према овом извјештају, од укупног број илегалних прелазака, 2.892 лица су откривена приликом уласка у БиХ, док је приликом изласка из БиХ откривено 1.597 лица.

Истичу да је на граничним прелазима откривено 617 лица, а ван граничних прелаза 3.872.

“У илегалном преласку највише је државаљана Пакистана (941), Ирана (818), Сирије (686) Авганистана (636), Ирака (508), Либије (220) и других земаља”, стоји у нацрту.

Како је истакнуто у нацрту извјештаја, у складу с потписаним Међународним споразумима о реадмисији - адмисији лица у 2018. години прихваћено је за око 137 одсто више страних држављана у односу на 2017. годину.

“По споразуму с Хрватском прихваћено је 695 страних држављана и на Међународном аеродрому Сарајево један држављан Сирије”, стоји у нацрту.

Како је речено, из БиХ је извршена реадмисија 984 страна држављана, што је за скоро 80 одсто више него 2017, а највећи број странаца је предат Србији и Црној Гори.

Пронађени мигранти у Градишци и Мркоњић Граду

На подручју Полицијске управе Градишка у четвртак је пронађено 12 миграната, који су на територију РС односно БиХ ушли из сусједних земаља.

“Четири мигранта су држављани Марока, три Либије, по два су из Ирака и Палестине, док је један мигрант из Ирана”, саопштено је у ПУ Градишка.

Истакли су да су пронађени мигранти предати припадницима Јединице граничне полиције БиХ у Градишци.

Наводе да је пет миграната из Сирије и Ирака полиција идентификовала у аутомобилу на магистралном путу Зворник - Бијељина, у мјесту Пилица у Зворнику. Казали су да и за ове мигранте постоји сумња да су илегално прешли бх. границу са сусједном државом, те да је возилом голф, у којем су били мигранти, управљало лице М.П. (44) из Бијељине.

У Новом Граду откривено је 18 миграната у аутомобилу са приколицом, којим је управљало лице из Бихаћа, сазнаје Срна.

Полиција је аутомобил са мигрантима зауставила синоћ на изласку из Новог Града, на магистралном путу Нови Град-Костајница.

Возач аутомобила, који је мигранте превозио према Дубици, налази се у Полицијској станици Нови Град, као и мигранти, а за даље поступке чека се одлука Тужилаштва БиХ.

Највише илегалних прелазака

Пакистанци............941

Иранци...................818

Сиријци...................686

Авганистаници.......636

Ирачани.................508

Либијци................. 220

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана