Звуцима хармонике млади приједорчани освајају срца и пехаре

Снежана Тасић
Звуцима хармонике млади приједорчани освајају срца и пехаре

Приједор - Оркестар хармоника приједорске Музичке школе “Саво Балабан”, за који ће се, како многи кажу, тек чути, развукао је своје хармонике и у Грацу, гдје је на недавно одржаном четвртом Интернационалном такмичењу хармоника “Акордеон фест” освојио прво мјесто и златни пехар.

Након освојеног првог мјеста у Угљевику и Источном Сарајеву млади хармоникаши показали су и аустријској публици шта умију на том инструменту, а прву награду у Приједор понијела је и солиста Сара Родић, ученица шестог разреда Музичке школе, у класи професорице Зоре Родић.

Приједорчани су се представили шароликим програмом, који је обухватио барокни период, летонску, украјинску музику и композицију Мајкла Џексона “Били Џин” уз пратећу кореографију, за шта су добили овације публике, која је била одушевљена њиховим наступом. Иако је конкуренција на такмичењу била више него јака, они су, још једном доказали да се велики труд, воља и љубав према музици вишеструко исплате.

Сара каже да је из Граца понијела најљепше утиске и да је то за њу било невјероватно искуство.

- Поред такмичења и двије прве награде, нашег заједничког и мог солистичког наступа, упознали смо много људи и обишли занимљива мјеста на којима до тада нисмо били - истакла је Сара.

Оркестар приједорских хармоникаша броји 15 ученика које је спојила велика жеља за радом и љубав према хармоници. Професор Милош Зец, који је и највећа подршка младим хармоникашима, нагласио је да се музичка умијећа стичу искључиво напорним, дуготрајним, интензивним и упорним вјежбањем.

- Пресрећни смо што смо, пуни ентузијазма и позитивне енергије, успјели да остваримо најбољи резултат. Многи оркестри имали су боље инструменте од нас и веома сам поносан на ове младе људе, који су успјели да превазиђу све препреке и остваре најбољи резултат - прича Зец.

Додаје да су ученици уложили велики труд и да су од септембра поред редовних школских обавеза вјежбали и сваке суботе.

Директор Музичке школе “Саво Балабан” Аљоша Новаковић каже да сви постигнути резултати остају сачувани од заборава да би нове генерације наставиле пут својих претходника, који су значајним корацима писали историју приједорске Музичке школе.

- Овај оркестар чека још много музичких постигнућа, концерата и такмичења, а сигурно и мноштво награда и златних пехара, који ће подсјећати на омладину која је учинила поносним свој град - истакао је Новаковић.

За талентовану дјецу увијек се каже да су они као небрушени дијамант, који је вриједан, али да на њему треба радити да би се видјела његова љепота. Људи у приједорској Музичкој школи спремни су да младим музичарима пренесу сва своја знања, која уз њихов таленат, увијек доносе успјех.

Дуга традиција

Школа има дугу традицију такмичења оркестара хармоника, објашњава Аљоша Новаковић, који се присјетио првог оркестра хармоника и професора који га је водио Михајла Гороње. И сам је, као хармоникаш, преузео улогу вође секстета, а његов члан био је садашњи професор хармонике Милош Зец.

- Све досадашње награде веома су значајне за ову дјецу, нас, али и наш град. Велика подршка нам је Градска управа Приједор, јер заједничким снагама настављамо традицију и све вријеме стварамо нове професоре који постају вође ове фантастичне приче која нам је донијела само најбоље резултате - нагласио је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана