Зворник: КУД Свети Сава одржао Светосавски концерт

Срна
Зворник: КУД Свети Сава одржао Светосавски концерт

Зворник - Наступом Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Свети Сава" у Зворнику је вечерас настављена духовна, културна и спортска манифестације "Светосавска недјеља 2018", посвећена првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу Светом Сави.

Предсједник овог друштва Драган Голић рекао је да је концерт КУД-а "Свети Сава" поклон граду за "Светосавску недјељу", додавши да се публици представио први извођачки и најмлађи ансамбл који су извели народне игре из Шумадије, Мачве, Сарајевског поља, Косова и Метохије.

"Сваке године традиционално одржавамо 'Светосавски концерт' и са поносом носимо име 'Свети Сава', јер је то први наш просвјетитељ који је трасирао пут којим треба да идемо", кажео Голић.

КУД "Свети Сава" има око 150 чланова узраста од осам година до средњошколаца и студената.

Ово друштво, кроз које је у току двадесетогодишњег рада и постојања прошло око 1.600 дјеце, учи своје чланове народним играма, пјесмама и обичајима.

За свој успјешан рад освојили су многа признања, међу којима признање Синода Српске православне цркве Орден Светог Саве Трећег реда за његовање и очување традиције.

У оквиру "Светосавске недјеље", претходно је у зворничком Дому омладине одржана позоришна представа за дјецу "Звездано дијете" у извођењу Зворничког драмског позоришта.

Према програму ове манифетације, сутра ће бити одржан избор спортисте године града Зворника за 2017. годину, а 26. јануара "Светосавска академија" на којој ће о Светом Сави бесједити књижевник Селимир Радуловић.

У оквиру "Светосавске академије" ученици Средњошколског центра "Петар Кочић" и Техничког школског центра извешће драмски и рецитаторски програм, а наступиће и Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник".

Светосавским балом, на којем ће наступити београдска глумица Ивана Жигон, у суботу, 3. фебруара, биће завршена "Светосавска недјеља".

Организатор "Светосавске недјеље 2018" је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Зворник, Црквена општина Зворник и Дом омладине, док је покровитељ Градска управа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана