Зоран Николић - Успјешни и поред бројних проблема

Жељка Домазет
Зоран Николић - Успјешни и поред бројних проблема

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Недостатак наставног кадра, неплаћени рачуни и обавезе према запосленима, као и дозвола за постдипломски студиј, само су неки од проблема са којима се приликом преузимања дужности, у септембру прошле године, сусрео декан Правног факултета у Палама Зоран Николић.

Он је истакао да је сада на факултету у радном односу 19 професора, да је реорганизован и да су плаћени рачуни из 2007. године, који су износили десетине хиљада марака, али сви проблеми још нису ријешени.

- Због анонимних и лажних пријава инспекција нам не излази са факултета. Умјесто да се бавимо својим послом, ми морамо да демантујемо лажи које се односе на начин пословања факултета, отпуштање запослених и друге ствари, о којима је неумјесно говорити - рекао је Николић.

Он је истакао да се испоставило да је проблем са постдипломским студијем.

- Претходна управа је направила грешку, која је могла бити катастрофална за факултет и студенте. Кренуло се са постдипломским студијем, а да поједини предмети уопште нису постојали. Без обзира на то, они уписују 95 студената, одржава се настава, а наставни кадар ни студенти нису знали да нема никакве дозволе. Тек у мају је добијена дозвола. Сада водимо преговоре да 95 људи не би тражило повратак средстава које су уложили, затезне камате и нематеријалну штету и да те дипломе буду валидне - истакао је Николић.

Николић је нагласио да је поред свих потешкоћа овај факултет недавно на регионалној конференцији правних факултета проглашен једним од четири најперспективнија у региону - поред Салцбурга, Беча и Новог Сада.

- Наишао сам и на отпор појединаца из локалне заједнице. Овдје неки људи чаршијским причама покушавају да овом факултету одреде такав статус. То нећемо дозволити, јер је њихове намјере демантовала и ова регионална конференција - рекао је Николић и додао да планира да сличну конференцију одржи и на Палама у сљедећих 30 дана.

Николић истиче да је сада приоритет квалитет наставе и знања студената, те да је настава усклађена са болоњским процесом.

Наставници

Николић је нагласио да су студенти били препуштени административном особљу, јер на факултету нису боравили наставници, осим два до три пута мјесечно током наставе.

- Имали смо четири наставника и пар асистената, што је било недовољно за наставни процес. За кратко вријеме обезбијеђен је кадар, тако да се Правном факултету није десио "кључ у браву" - истакао је Николић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана