Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију

Тихомир Несторовић
Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију

БИЈЕЉИНA - Припреме за традиционалну културно-забавну манифестацију која се по 31. пут организује у општини Бијељина под називом "Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију" су при крају.

Манифестација ове године почиње 11. фебруара сусретом аматера из Сувог поља и Патковаче. Осим ових села, у овој манифестацији, коју популарно називају и "Фестивал села Семберије", учествоваће и екипе из Граца, Драгаљевца, Којчиновца, Хаса, Нове Јање, Броца, Дворова и Велике Обарске.

Овогодишњи караван фестивала почиње у новом термину, у фебруару, а претходних година кретао је још у новембру, али је ове године упола мање учесника. Према правилима, финале би требало да се одржи средином марта.

- Организатори фестивала су ООСПКД "Просвјета" и општинска управа у Бијељини, која ће за његово одржавање издвојити десет хиљада марака - каже предсједник организационог одбора ове манифестације Предраг Новаковић.

Циљ фестивала јесте да афирмише рад свих стваралаца у семберским селима и да чува културно насљеђе. Екипе села чине аматери: музичари, пјевачи, фолклорни ансамбли, рецитатори, плесачи, кулинари, глумци и спортисти.

Само у једном циклусу манифестације "Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију" учествује готово хиљаду аматера, а приредбе прати близу пет хиљада посјетилаца.

Досадашњи каравани овога фестивала утицали су на то да се уреди и изгради велики број домова културе и читаоница у семберским селима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана