Знање од куће темељ за успјех

Милијана Латиновић
Знање од куће темељ за успјех

Бањалука - Жеља за усавршавањем одвела је многе студенте из Републике Српске на универзитете широм свијета, одакле су понијели ризницу нових знања и прегршт лијепих успомена.

Хиљадама километара далеко од куће десетине студената из Српске одлази сваке године како би стекли нова знања и вјештине и били што бољи у својој професији.

Боравак у иностранству утиснуо им је незаборавне успомене, што потврђује и студенткиња четврте године Економског факултета Универзитета у Бањалуци Милица Марић, која тренутно знање стиче на Универзитету у Глазгову.

- Знање које сам стекла током студија у Бањалуци може да парира свјетским универзитетима, тако да нисам имала већих проблема са разумијевањем градива - истакла је Марићева и додала да је упркос припремама имала проблем са шкотским акцентом, који, каже уопште није лако разумјети. Увелико се, каже, припрема за испите, а киша и вјетар који су свакодневица у Шкотској не спречавају је да у паузама од књиге обилази знаменитости ове земље.

Студент треће године на катедри за математику и рачунарство на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Томо Клачар провео је семестар у мађарском граду Мишколц.

- Знања која сам стекао у Српској била су ми одлична подлога за све оно што сам учио у Мађарској. Упознао сам колеге из цијелог свијета. Предавања су била на енглеском а једни другима смо помагали. Образовни систем у Мађарској је много конкретнији, планови и програми су модернизовани, док ми учимо много опширније - рекао је Клачар.

Међу студентима који су знање брусили на универзитетима у иностранству је и студенткиња Јованка Даниловић која на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву студира кинески и енглески језик и књижевност.

- Провела сам семестар у кинеском граду Чингдао. Одушевило ме то колико су Кинези вриједни. Професори су на располагању 24 сата дневно,  интензивно се учи, углавном на примјерима из живота - рекла је Даниловићева, која се тамо учланила у драмску секцију и са колегама припремала представе које су изводили на бројним манифестацијама.

На бањалучком Универзитету кажу да највише њихових студената одлази у Аустрију, Италију, Словенију и Њемачку, гдје проводе један семестар.

- Поносни смо што и у иностранству наши студенти остварују сјајне резултате - кажу у овом универзитету.

Студенти факултета Универзитета у Источном Сарајеву на усавршавање одлазе у Кину, Русију, Шпанију, Мађарску.

- Веома интензивну сарадњу имамо са универзитетима у Кини, гдје је боравило више од 70 наших студената. Тренутно је њих 15 у Кини, а још 11 се припрема за одлазак - навели су у овом универзитету. ++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана