Zmijom i drvenom nogom do titule najlažova

Snežana Tasić
Zmijom i drvenom nogom do titule najlažova

Prijedor - Dragan Jokić iz Omarske kod Prijedora pobjednik je 27. lovačke "Lažijade", manifestacije u kojoj se takmičari nadmeću u izmišljanju nevjerovatnih lovačkih priča, a titulu "najlažova" donio mu je događaj sa zmijom i lovcem sa drvenom nogom.

Ova jedinstvena lovačka manifestacija, koju tradicionalno organizuje Lovačko udruženje "Srndać" iz Omarske, privukla je veliki broj ljubitelja lova iz Republike Srpske i Srbije.

Centralni događaj večeri, kao i svake godine, bilo je  takmičenje u pričanju lovačke priče, a Jokić je dobro nasmijao sve prisutne u salonu "Peti neplan", gdje je u subotu uveče održano ovo druženje lovaca.

Među šest ispričanih priča najbolja je bila Jokićeva, za koju tvrdi da je, osim malih detalja, potpuno istinita.

On je prepričao događaj iz zajedničkog lova sa kolegom koji ima drvenu nogu. Tokom lova, kako kaže, kolegu je ujela zmija za tu drvenu nogu. Ona je počela da natiče, a kada su stigli kući, uspjeli su da od nje nacijepaju deset metara drva.

Jokić, kome je ovo prvi trijumf na "Lažijadi", kaže da bi se u nekim drugim prilikama zamislio da je osvojio titulu "najlažova", ali u ovoj ne.

- Sve ovo je jedan lijepi običaj, da se lovci sastanu, druže, zapjevaju  i odmore od svakodnevnih obaveza - rekao je Jokić, kojem je, osim pobjedničkog pehara, pripala i nagrada od 500 KM.

Predsjednik Organizacionog odbora "Lažijade" Željko Romanić izjavio je da je cilj manifestacije prvenstveno druženje.

- Ovo je već skoro tri decenije dobar "izgovor" da se okupimo, družimo, proveselimo, nasmijemo i sa ovog mjesta poručimo ljudima da nađu nekakav povod koji će ih okupiti. Jer, ovo sve je puno pozitivnog duha, bez trunke negativne energije - rekao je Romanić.

Ovo je bila prilika za susret sa gostima iz Srbije iz Lovačkog udruženja "Trest" iz Petrovca na Mlavi, koje je pobratimljeno sa Lovačkim udruženjem "Srndać".

Predsjednik "Tresta" Aca Gera Životić izjavio je da ovo pobratimstvo traje od 2002. godine i da im mnogo znači.

- Mi volimo da dođemo u Potkozarje, ali isto tako volimo da nama dođu gosti u ravnu Mlavu - rekao je Životić.

Ovaj događaj je okupio više stotina lovaca, za čije se dobro raspoloženje pobrinulo Kulturno-umjetničko društvo "Omarska".

"Lažijadu", pored priče, pjesme i dobrog raspoloženja, krasi i bogata tombola, u kojoj su najsrećniji dobili neku od vrijednih nagrada koje će dobro doći lovcima u nekim budućim odlascima u lov, iz kojeg će se vraćati, ukoliko ne sa plijenom, onda sa dobrim pričama.

Organizaciju ovog događaja podržala je i Gradska uprava Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana