Zmije gospodare hercegovačkim kršem, seruma ima dovoljno

ATV
Zmije gospodare hercegovačkim kršem, seruma ima dovoljno

Zmije otrovnice u ovo doba godine su najopasnije, jer su poslije zime pune otrova.

Poskoke i šarke već je razbudilo jako hercegovačko sunce pa ovih dana gospodare kršom. Doktori apeluju na građane da budu oprezni a oni su za ne daj Bože obezbjedili dovoljne količine seruma.

“Neki osnovni princip prve pomoci prilikom ujeda zmije jeste da se pacijen ne smije kretati, mora da leži ili sjedi, da dva centimetra iznad rane gdje se vide dvije tačke gdje je pacijenta ujela zmija se napravi podvez, podveže se taj ekstremitet kako bi se smanjila cirkulacija i smanjilo širenje otrova po organizmu”, rekao je Saša Borjan, doktor trebinjske Hitne pomoći.

Ove godine na sreću još nije bilo ujeda kaže doktor Borjan dodajući da godišnje imaju desetak pacijenta sa ujedima otrovnice. Dosta više posla imaju veterinari. U najstarijoj veterinarskoj stanici u Trebinju kažu da imaju seruma ali da do njega teško dolaze.

“Nema zvaničnog uvoza za BiH što se tiče seruma. Jako ga je teško nabaviti. Prošle godine je bio puno jeftiniji, ove godine je baš skup ide i do 80 -90 evra”, rekao je Jako Miljas iz veterinarske stanice „Srna” Trebinje.

Šarka i poskok su dvije najotrovnije ali i najzastupljenije zmije u Hercegovini. Susret sa otrovnicama Hercegovce puno ne iznenadi ali kažu da nije nimalo prijatan.

Mali je broj Hercegovaca koji nisu imali brlizak susret sa šarkom ili poskokom. Kažu o  njima ne žele mnogo govoriti jer je narodno vjerovanje u ovoj regiji da što  više pričaš o zmijama više ćeš ih i sretati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana