Zlatnik iz česnice na Starčevici pronašao jedanaestogodišnji Nikša Tadić

Srna
Zlatnik iz česnice na Starčevici pronašao jedanaestogodišnji Nikša Tadić

Banjaluka - U Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica danas je održano tradicionalno lomljenje božićne česnice za djecu, a zlatnik sa likom Svete Petke dobio je jedanaestogodišnji Nikša Tadić.

“Očekujem da mi ovaj zlatnik donese sreću”, rekao je Nikša, koji je učenik šestog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”. 

U ovom božićnom običaju, u organizaciji Odbora iz Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, učestvovao je veliki broj djece školskog i predškolskog uzrasta. 

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ovo jedanaesto lomljenje česnice u banjalučkom naselju Starčevica, a treće u novom hramu. 

On je naglasio da je današnje lomljenje česnice posvećeno sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, kojima je poželio da mirno provedu božićne praznike. 

“Božić je praznik darivanja. Držimo tradiciju da obradujemo naše najmlađe i dočaramo im radost Božića”, istakao je Arlov, koji je tradicionalnim pozdravom “Mir Božji - Hristos se rodi!” čestitao Božić svim vjernicima, djeci i humanim ljudima. 

On je pozvao sve ljude dobre volje da do 31. januara pozovu humanitarni broj 1412 za pomoć u liječenju 126 teško bolesne djece i mladih sa teškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji i izgradnju dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici. 

Arlov je poklonio Crkvi Svete Petke ikonu Bogorodice sa pozlaćenim detaljima, koju je kao znak zahvalnosti dobio od srpske opštine Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana