Zlatnici za osam vijekova eparhije

R. Mi.
Zlatnici za osam vijekova eparhije

Trebinje - Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska izdala je dva zlatnika povodom jubileja, 800 godina od njenog osnivanja.

Zlatnik je izradila Zlatarna “Celje”, a izradu su pomogli donatori, navedeno je na zvaničnom sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

- Veći zlatnik je prečnika 38 milimetara i težine 34,55 grama, a manji je prečnika 27 milimetara i težine 17,28 grama. Zlatnici su izrađeni od najčistijeg i najkvalitetnijeg zlata - navode u eparhiji. Umjetničko rješenje zlatnika uradio je paroh dubrovački, otac Stevan Kovačević.

- Na prednjoj strani zlatnika nalazi se katedralni hram i natpis “800 godina Eparhije ZHiP 1219-2019”, a na drugoj strani je uže jezgro Starog grada Mostara sa Sabornom crkvom u plamenu i oštećenim Starim mostom sa natpisom “Hram Presvete Trojice 1873-1992” -  navodi se u saopštenju.

Zlatnici su upakovani u originalnu ambalažu Zlatarne “Celje” sa žigom Zlatarne i žigom eparhijskog jubileja. Svaki zlatnik posjeduje sertifikat i knjižicu sa tekstom koji potpisuje Njegovo preosveštenstvo episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije.

U ovoj godini Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska slavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a ujedno i jubilej ustanovljenja ove eparhije od prvog arhiepiskopa žičkog, Svetog Save.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana