Zimnica po receptu baka i mjeri mališana

Dejan Jovičić
Zimnica po receptu baka i mjeri mališana

Srbac - Mališani srbačkog vrtića od malih nogu uče o pravilnoj ishrani, a posebno su im omiljeni plodovi jeseni, od kojih su ove godine pripremili bogatu zimnicu sa svojim bakama u predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

Direktorica vrtića Dijana Milanković rekla je da su radionicu organizovali za polaznike mlađe, srednje, mješovite i dvije starije vrtićke grupe kako bi se na taj način djeca upoznala sa tradicionalnim načinom pripreme i čuvanja hrane koji se generacijama prenosi u našem narodu.

- Bilo je ovo prelijepo druženje djece sa bakama koje su nam došle u posjetu i donijele voće i povrće, a zatim smo ih svi zajedno pakovali u teglice. Početkom decembra planiramo prodajnu izložbu koju ćemo organizovati u Domu kulture u Srpcu, na našoj završnoj jesenjoj svečanosti - rekla je Milankovićeva.

Među učesnicima radionice bio je i polaznik vrtića Aleksa Topić, koji je spremao zimnicu sa svojom bakom Ljubinkom.

- Baka mi je pokazala kako se čuva voće i povrće da bismo ga imali tokom cijele zime. Najviše volim da jedem mrkvu, jabuke i kruške - rekao je Aleksa.

U pravljenju zimnice učestvovala je i baka Slavica Dabić, čija unuka Lana pohađa srednju vrtićku grupu.

- Družimo se skoro svakodnevno sa svojim unučićima, ali je poseban osjećaj kada dođemo da ih obiđemo u vrtiću, vidimo gdje borave i kako ih edukuju njihovi vaspitači. Još kada smo svi zajedno na okupu i učimo nešto novo, onda je to poseban osjećaj. Upućujem sve pohvale rukovodstvu vrtića, koje se zaista trudi da djecu školuje na ispravan način - rekla je Dabićeva.

Ovo druženje je organizovano u okviru tradicionalne jesenje svečanosti srbačkog vrtića u kojoj će ove godine učestvovati oko 150 djece, koja će upoznati sve blagodeti jeseni.

- Djeca će imati priliku da nauče kako su se naši preci nekada hranili. Saznaće kako funkcioniše vodenica i podižu vinogradi, pravi brašno i vino, te kakvu sve korist možemo imati od vune - rekla je vaspitačica Bogdana Miholjčić, jedan od koordinatora manifestacije.

Prema njenim riječima, cijela svečanost biće prilagođena dječjim shvatanjima i razmišljanjima, a sve s ciljem da običaji našeg naroda ne padnu u zaborav.

- Ako jedan narod želi da ima budućnost, onda treba da čuva svoju prošlost, korijene i tradiciju - rekla je Miholjčićeva.

Na tavanu moga dede

Završna svečanost u Domu kulture nosiće naziv “Na tavanu moga dece”, a scenografija će dočarati žitnice, pašnjake i vinograde. Vaspitači će na manifestaciji pripremiti iznenađenje za roditelje djece koji će takođe biti aktivno uključeni u program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana