Зимница по рецепту бака и мјери малишана

Дејан Јовичић
Зимница по рецепту бака и мјери малишана

Србац - Малишани србачког вртића од малих ногу уче о правилној исхрани, а посебно су им омиљени плодови јесени, од којих су ове године припремили богату зимницу са својим бакама у предшколској установи “Наша радост”.

Директорица вртића Дијана Миланковић рекла је да су радионицу организовали за полазнике млађе, средње, мјешовите и двије старије вртићке групе како би се на тај начин дјеца упознала са традиционалним начином припреме и чувања хране који се генерацијама преноси у нашем народу.

- Било је ово прелијепо дружење дјеце са бакама које су нам дошле у посјету и донијеле воће и поврће, а затим смо их сви заједно паковали у теглице. Почетком децембра планирамо продајну изложбу коју ћемо организовати у Дому културе у Српцу, на нашој завршној јесењој свечаности - рекла је Миланковићева.

Међу учесницима радионице био је и полазник вртића Алекса Топић, који је спремао зимницу са својом баком Љубинком.

- Бака ми је показала како се чува воће и поврће да бисмо га имали током цијеле зиме. Највише волим да једем мркву, јабуке и крушке - рекао је Алекса.

У прављењу зимнице учествовала је и бака Славица Дабић, чија унука Лана похађа средњу вртићку групу.

- Дружимо се скоро свакодневно са својим унучићима, али је посебан осјећај када дођемо да их обиђемо у вртићу, видимо гдје бораве и како их едукују њихови васпитачи. Још када смо сви заједно на окупу и учимо нешто ново, онда је то посебан осјећај. Упућујем све похвале руководству вртића, које се заиста труди да дјецу школује на исправан начин - рекла је Дабићева.

Ово дружење је организовано у оквиру традиционалне јесење свечаности србачког вртића у којој ће ове године учествовати око 150 дјеце, која ће упознати све благодети јесени.

- Дјеца ће имати прилику да науче како су се наши преци некада хранили. Сазнаће како функционише воденица и подижу виногради, прави брашно и вино, те какву све корист можемо имати од вуне - рекла је васпитачица Богдана Михољчић, један од координатора манифестације.

Према њеним ријечима, цијела свечаност биће прилагођена дјечјим схватањима и размишљањима, а све с циљем да обичаји нашег народа не падну у заборав.

- Ако један народ жели да има будућност, онда треба да чува своју прошлост, коријене и традицију - рекла је Михољчићева.

На тавану мога деде

Завршна свечаност у Дому културе носиће назив “На тавану мога деце”, а сценографија ће дочарати житнице, пашњаке и винограде. Васпитачи ће на манифестацији припремити изненађење за родитеље дјеце који ће такође бити активно укључени у програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана