Жепа: Годишњица страдања српских војника у хуманитарном конвоју

РТРС
Жепа: Годишњица страдања српских војника у хуманитарном конвоју

Жепа је симбол једног од најтежих страдања припадника Војске Републике Српске у протеклом рату. У једном дану је убијено, а потом масакрирано 45 бораца. Муслиманске формације напале су их из засједе, упркос договору да ће пропустити војну колону до радио-релејног чворишта на Великом Жепу. Од тада је прошло 26 година.

Имао је среће да преживи, али Остоја Симић 26 година изнова преживљава страдање рођака, комшија пријатеља.

Изнова болан и повратак на стратиште, каже, дуг је који до живота неће одужити.

“Била су то два дана пакла.Рат није био ни почео, а оно што је највриједније било и најбоље момке тада смо изгубили”, каже Симић.

И након четвртог јуна 1992. године, а потом и маја 1993., када је Жепа у Савјету безбједности, уз Сребреницу, проглашена заштићеном зоном, константно су муслиманске јединице изводиле офанзивне и диверзантске атаке на српска села и становништво. До коначног разоружавања муслиманских јединица у јулу 1995., све акције Војске Републике Српске биле су изнуђене, ради заштите српских села и становништва.

Помен страдалим на Жепи најболнији породицама. Правду очекују и од судова, али и од институција Српске, јер и поред обећања многи од потомака немају посао.

“Све док смо ми живи покушаваћемо да научимо и наша покољења да долазе ту, да се поклоне њиховим сјенама”, истакла је Милојка Јокић, супруга погинулог борца Војске Републике Српске.

Два дана је трајало извлачење преживјелих, рањених, убијених. И током операције спасавања страдала су три припадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана