Zeničanin zarađuje u Njemačkoj, ulaže u Rogaticu

Sreten Mitrović
Zeničanin zarađuje u Njemačkoj, ulaže u Rogaticu

Rogatica - Da Rogatica ima velike potencijale za razvoj poljoprivrede i stočarstva odavno je prepoznao Spomenko Kajtaz, Zeničanin koji živi i radi u Njemačkoj, a svoj kapital ulaže u Republiku Srpsku.

Nakon što je prije 11 godina uložio novac u otvaranje Doma za stare, sada je odlučio da na lokalitetu Piskavice u mjesnoj zajednici Berkovići izgradi farmu krava. Zemlju je kupio, a izgradnja farme kapaciteta 100 grla je počela.

- Rođen sam i odrastao u Zenici. U ratu sam se obreo u Njemačkoj i gore sam već 25 godina. Dobro sam se snašao, ali nikad nisam pomislio da tu i ostanem do kraja života. Rodbinska veza po ženinoj liniji bila je razlog da dođem u Rogaticu. Kupio sam objekat nekadašnjeg hotela i 2007. nakon adaptacije otvorio Dom za starija lica - priča Kajtaz.

Ističe da je na svakom koraku nailazio na podršku Rogatičana, ali i opštinske administracije.

- To me je ohrabrilo i ja odlučih da nastavim ulaganja u Rogaticu i Srpsku. Šansu sam vidio u poljoprivredi i stočarstvu, u kojim Rogatica ima velike potencijale. Tu je i stalno prisustvo mljekare “Pađeni” sa svojim sve ambicioznim planovima. Tako odlučih da gradim farmu i proizvodim mlijeko, u šta sam već uložio više od 200.000 KM, a u planu su i nova ulaganja - istakao je Kajtaz.

Priča da mu je želja da, kao i u svakom ranijem poslovnom poduhvatu, u posao uđe na “mala, a izađe na velika vrata”.

- Zbog toga nisam zacrtao termin početka rada farme, ali se nadam da će to biti najdalje do kraja ove godine - rekao je Kajtaz.

Piskavice i objekat buduće farme nedavno su posjetili načelnik opštine Milorad Jagodić i direktor i vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileće Nenad Vukoje.

- Pojavio se novi investitor, i to u poljoprivredi kao strateškoj grani razvoja opštine. Zbog toga neće izostati ni podrška opštine. U granicama svojih mogućnosti podržaćemo i sve ostale koji žele da investiraju u bilo koju oblast na području Rogatice - istakao je Jagodić.

Vukoje je naglasio da će i njegovo preduzeće pružiti maksimalnu podršku novom kooperantu da uspije u svom naumu, od kojeg će korist imati ne samo vlasnik farme i mljekara “Pađeni”, koja planira da u Rogatici sa sadašnjih 600.000 litara mlijeka već u narednoj godini otkupi milion litara, nego i lokalna i šira zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana