Зеничанин зарађује у Њемачкој, улаже у Рогатицу

Сретен Митровић
Зеничанин зарађује у Њемачкој, улаже у Рогатицу

Рогатица - Да Рогатица има велике потенцијале за развој пољопривреде и сточарства одавно је препознао Споменко Кајтаз, Зеничанин који живи и ради у Њемачкој, а свој капитал улаже у Републику Српску.

Након што је прије 11 година уложио новац у отварање Дома за старе, сада је одлучио да на локалитету Пискавице у мјесној заједници Берковићи изгради фарму крава. Земљу је купио, а изградња фарме капацитета 100 грла је почела.

- Рођен сам и одрастао у Зеници. У рату сам се обрео у Њемачкој и горе сам већ 25 година. Добро сам се снашао, али никад нисам помислио да ту и останем до краја живота. Родбинска веза по жениној линији била је разлог да дођем у Рогатицу. Купио сам објекат некадашњег хотела и 2007. након адаптације отворио Дом за старија лица - прича Кајтаз.

Истиче да је на сваком кораку наилазио на подршку Рогатичана, али и општинске администрације.

- То ме је охрабрило и ја одлучих да наставим улагања у Рогатицу и Српску. Шансу сам видио у пољопривреди и сточарству, у којим Рогатица има велике потенцијале. Ту је и стално присуство мљекаре “Пађени” са својим све амбициозним плановима. Тако одлучих да градим фарму и производим млијеко, у шта сам већ уложио више од 200.000 КМ, а у плану су и нова улагања - истакао је Кајтаз.

Прича да му је жеља да, као и у сваком ранијем пословном подухвату, у посао уђе на “мала, а изађе на велика врата”.

- Због тога нисам зацртао термин почетка рада фарме, али се надам да ће то бити најдаље до краја ове године - рекао је Кајтаз.

Пискавице и објекат будуће фарме недавно су посјетили начелник општине Милорад Јагодић и директор и власник мљекаре “Пађени” из Билеће Ненад Вукоје.

- Појавио се нови инвеститор, и то у пољопривреди као стратешкој грани развоја општине. Због тога неће изостати ни подршка општине. У границама својих могућности подржаћемо и све остале који желе да инвестирају у било коју област на подручју Рогатице - истакао је Јагодић.

Вукоје је нагласио да ће и његово предузеће пружити максималну подршку новом кооперанту да успије у свом науму, од којег ће корист имати не само власник фарме и мљекара “Пађени”, која планира да у Рогатици са садашњих 600.000 литара млијека већ у наредној години откупи милион литара, него и локална и шира заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана