Жене ловци раме уз раме са мушкарцима

Д. Г.
Жене ловци раме уз раме са мушкарцима

Котор Варош - Историја женског ловства у Српској исписана је у Котор Варошу оснивањем Дамског ловачког клуба при Ловачком савезу РС, а за његову прву предсједницу изабрана је Јелена Пекија из Ловачког удружења "Јелен" из Козарске Дубице.

На оснивачкој Скупштини Дамског ловачког клуба за потпредсједницу је изабрана Јелена Атлагић из Бањалуке која је чланица Ловачког удружења "Јеловка" из Масловара. У Предсједништво Дамског ловачког клуба изабране су и Божана Шебић из Ловачког удружења "Јеловка" Масловаре, Бојана Малић која је чланица бањалучких ловачких удружења "Змијање" и "Козара" и Ранка Сладојевић из Ловачког удружења "Просара" из Градишке. Делегати су за предсједницу Скупштине Дамског ловачког клуба изабрали Татјану Тодоровић из Ловачког удружења "Тетријеб" из Теслића, а за њену замјеницу Јелену Ковачевић из челиначког Ловачког удружења "Фазан".

Прва предсједница Дамског ловачког клуба истакла је да је изненађена, али и одушевљена указаним повјерењем.

- Ловим од малих ногу и ово је испуњење мог сна. У лов сам најприје ишла са дједом, затим са оцем и мајком, а сада са мужем. Волим лов и дружење, а ово је доказ да жене могу бити равноправне у свим спортовима - истакла је Пекија.

Дамама ловцима честитке је упутио предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић који је истакао да је ово велики искорак у односу на окружење.

- Ова скупштина ће ући у историју ловства у РС. Ово није само формалност, него корак којим даме постају равноправни чланови Ловачког савеза и убудуће ће учествовати у свим активностима у ловству. Биће раме уз раме са ловцима - рекао је Минић и подсјетио да тренутно имају 117 регистрованих жена ловаца.

Дамски ловачки клуб основан је у склопу петог издања манифестације "Дамски лов на вука" током које је тридесетак жена ловаца из шест земаља уз помоћ колега протеклог викенда ловило вука и дивљу свињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана