Željeznice RS u minusu 33,8 miliona

Marina Čigoja
Željeznice RS u minusu 33,8 miliona

Banjaluka - "Željeznice RS" završile su prošlu godinu sa rekordnim gubitkom od 33,79 miliona KM, a minus je porastao za čak deset miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća time se popeo na 263,33 miliona KM.

U "Željeznicama" su istakli da su na povećanje prošlogodišnjeg gubitka najviše uticale poplave, u kojima je ovo preduzeće pretrpjelo višemilionsku štetu. Poplave su potpuno anulirale efekte smanjenja rashoda i rasta poslovnih prihoda.

- Poslovni prihodi su povećani, a poslovni rashodi smanjeni u odnosu na 2013. godinu. Zbog rashoda po osnovu proknjižene štete, koji su iznosili 13,05 miliona, finansijskih rashoda od 13,95 miliona, koji se uglavnom odnose na kamate na strane kredite i značajnog povećanja troškova amortizacije, "Željeznice" su poslovnu godinu završile sa gubitkom od 33,79 miliona - istakli su u ovom preduzeću.

U "Željeznicama" su naveli da su elementarne nepogode u više navrata uzrokovale totalnu obustavu saobraćaja, zbog čega su pretrpjeli veliku štetu. Kazali su da je i danas na pojedinim dijelovima pruge zbog oštećenja smanjena brzina kretanja vozova, a time i količina prevezene robe.

- Uspostavljanjem saobraćaja i pojačanim radom nakon majskih poplava uspjeli smo da dostignemo planirani nivo prevoza za prva tri kvartala. Zbog jednomjesečnog prekida saobraćaja u oktobru izazvanog pojavom klizišta u Potkozarju spriječen je prevoz rude i izgubljen prihod od oko dva miliona KM. Zbog oštećenja na pruzi Modriča - Šamac bio je onemogućen prevoz robe od Šamca prema Doboju i dalje, od maja prošle do februara ove godine - kazali su u "Željeznicama RS", koje godinama unazad muči hronična neprofitabilnost.

U "Željeznicama" navode da bi bez rashoda za štetu usljed elementarnih nepogoda prošlogodišnji gubitak iznosio oko 21 milion KM i bio bi niži od minusa iz 2013. godine.

- Ukoliko bi u obzir bili uzeti izgubljeni prihodi zbog prekida saobraćaja i troškovi saniranja štete, gubitak bi bio dodatno smanjen - kažu u "Željeznicama".

Istakli su da je napredak u poslovanju vidljiv iz rasta prihoda od osnovne djelatnosti za 1,6 miliona KM ili četiri odsto u odnosu na 2013. godinu i istovremenog smanjenja rashoda za materijal usljed manje potrošnje nafte, plata zbog smanjenja broja zaposlenih i nematerijalnih troškova.

- S druge strane, povećani su troškovi amortizacije za oko 3,7 miliona zbog aktiviranja osnovnih sredstava vrijednih oko 30 miliona KM - istakli su u "Željeznicama" i dodali da uprkos pozitivnom trendu u posljednje tri godine kada su u pitanju prihodi i rashodi iz osnovnog poslovanja nisu mogli uticati na smanjenje gubitka zbog stalnog povećanja finansijskih rashoda i troškova amortizacije na koje nemaju uticaj.

Preduzeće likvidno

U "Željeznicama RS" su istakli da je naplata prihoda od transporta u 2014. godini bila izuzetno dobra.

- Preduzeće je prošle godine bilo likvidno i sve obaveze prema domaćim kreditorima, radnicima i dobavljačima izmirivalo je na vrijeme - naveli su u "Željeznicama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana