Због поплава Приједорчани куће продају за багателу

nezavisne.com
Због поплава Приједорчани куће продају за багателу

Приједор - Велики број грађана, у страху од поплава, продаје своје куће у поплавним подручјима, а једно од таквих је и приједорско насеље Тукови, у којем, и поред повољније цијене, купци већином окрећу главу од ових некретнина.

Драгомир Ступар, мјештанин приједорског насеља Тукови, каже да има заинтересованих купаца, али да људи "бјеже" од кућа у овом насељу, јер вода често поплави домаћинства.

"Има кућа које се продају, али купци углавном избјегавају куће у овом насељу. То што се прода је багатела", рекао је Ступар.

Он је рекао да се међу мјештанима у овом насељу појављује страх од поплава уколико киша пада два-три дана.

"И ја сам мислио продавати кућу и куповати стан, што због поплава, што због старости и економске ситуације", каже Ступар.

Он сматра да су цијене некретнина у Туковима ниже за разлику од неких других приједорских насеља.

"Нема овдје реалне цијене. Цијене су сигурно ниже, трусно је тло. Поједине куће су и 50 одсто јефтиније него што им је реална цијена", рекао је Ступар за "Независне".

Зоран Јефтић, предсједник Савјета мјесне заједнице Тукови у Приједору, каже да има много кућа у овом насељу које се продају, те да не зна тачан број.

"Истина је да људи углавном продају куће и одлазе. Шта је тачан разлог, нисам сигуран. На људе утиче много фактора да продају кућу, није то више ни због поплаве ни због подземних вода које се тешко повлаче, него људи и из неких других разлога одлазе и напуштају ово насеље. Овдје више нема ни дјеце", рекао је Јефтић.

Он је истакао да је нормално да поплаве спуштају цијену некретнина у овом насељу.

"Највјероватније су поплаве највећи узрок, јер постоји страх кад човјек стално чека хоће ли му вода ући у кућу. У великим мајским поплавама 2014. године вода је ушла у куће, то се и данас познаје на фасадама. Људи су реновирали куће, али тешко се то може исушити", рекао је Јефтић.

Додао је да потенцијални купци долазе, гледају куће и распитују се, те да их је доста продато, тако да има и заинтересованих купаца.

Како сазнајемо, примјера ради, кућа кошта 80.000 КМ, али је због тога што је била поплављена, њена цијена сада мања за 30 одсто.

Леонард Самарџија, из "ВХС Траде" некретнина у Приједору, рекао је да су задње велике поплаве биле прије неколико година, када је већи дио насеља био под водом.

"Сматрам да људи из тих кућа које су биле поплављене и које су данас изложене поплавама имају страх да се то поново не деси, па се неки од њих одлучују на продају", рекао је Самарџија.

Он истиче да је сасвим нормално да су куће које су на продају у поплавним подручјима јефтиније у продаји.

"У Туковима има дијелова насеља гдје сваке године излијева вода и тим кућама је цијена нижа, те су оне већином на продаји. Али, имате и дијелова насеља гдје куће нису изложене поплавама, па те цијене и нису ниже у односу на некретнине у неким другим приједорским насељима", рекао је Самарџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана