Заштита Добоја од поплава зависи од шест милиона

nezavisne.com
Заштита Добоја од поплава зависи од шест милиона

Добој - Трајна заштита Добоја од поплава зависи од шест милиона КМ, колико локална власт треба да обезбиједи за експропријацију земљишта уз обалу Босне, и не може почети док новац не буде на посебном рачуну.

То земљиште је потребно како би се изградио насип који би одагнао страх Добојлија, остао након катастрофалних поплава 2014. године.

“То су огромна средства, око шест милиона КМ по процјени вјештака пољопривредне струке. Значи, када се обезбиједи дио средстава, онда ће се покренути поступак и ићи ће се парцијално, значи дио по дио”, каже Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја, не наводећи на који начин и када ће средства бити обезбијеђена.

Управо доказ да је обезбијеђен новац за исплату накнада власницима земљишта спречава Правобранилаштво РС, сједиште замјеника у Добоју, да покрене поступак експропријације пред добојским Подручним одјељењем Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП). А када га буду имали, кажу, све ће ићи брзо.

“Што се тиче Правобранилаштва, ми у јако кратком року подносимо приједлог, а остало зависи од надлежне управе, од броја запослених... А поступци експропријације су кратки и скраћени су рокови, тако да мислимо да ће то бити у кратком року ријешено”, казала је Милкица Гарић, замјеница правобраниоца РС у Добоју.

Ненад Палексић, шеф Подручне јединице РУГИПП-а, каже да ту нема ништа спорно што се њих тиче.

“Има одлука да када дође приједлог од Правобранилаштва ми идемо у поступак рјешавања експропријације. Да вам кажем само да има велики број посједника, али то су чињенице, то ништа није спорно”, рекао је Палексић.

Експропријацију чека и земљиште на коридору 5ц у катастарским општинама Костајница, Бушлетић, Грапска Горња и Грапска Доња, али и земљиште на подручју општине Вукосавље, које је такође на траси коридора.

Како теку не само ови поступци, него с каквим примједбама и проблемима се сусрећу све стране у поступку, упознала се Босиљка Предраговић, директорица РУГИПП-а, која је у петак одржала састанак са шефовима подручних јединица у добојској регији, представницима локалних заједница те Правобранилаштва РС.

“Наравно да желимо да наши резултати рада буду на бољем и вишем нивоу, да брже и ефикасније радимо како бисмо омогућили свима да остваре своја имовинска права”, казала је Предраговићева те похвалила добојску подручну јединицу, која је, каже, ажурна у спровођењу поступака и у земљишнокњижној евиденцији и у катастру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана