Запослени у Дому здравља Хан Пијеска штрајком траже шест плата

Данијела Стоканић, Анита Јанковић Речевић
Запослени у Дому здравља Хан Пијеска штрајком траже шест плата

Хан Пијесак - Запослени у Дому здравља Хан Пијесак јуче су поново ступили у штрајк, због, како кажу, неиспуњења свих њихових захтјева, те хитно траже исплату заосталих шест плата и уплату доприноса.

Медицинари ове здравствене установе истичу да је рад сведен на минимум те да услуге пружају само хроничним болесницима, хитним случајевима, трудницама и дјеци. Додају да неће одустати од својих захтјева, међу којима је и регулисање статуса директора ове здравствене установе.

Предсједник Синдикалне организације Дома здравља Хан Пијесак Милена Мандић истакла је да им је од посљедњег штрајка, који је био крајем септембра, уплаћена једна од обећане двије плате.

- Општина је уплатила нешто новца за рачуне установа, од чега ни марка није отишла на плате. Свакодневно су нам обећавали исплату и друге плате, али је нисмо добили због чега смо се одлучили на нови штрајк - казала је Мандићева.

Додала је да Фонд здравственог осигурања РС редовно измирује своје обавезе према установи, али то, како каже, није довољно. Од Пореске управе РС, како каже Мандићева, стигла је опомена због кашњења уплате доприноса за јул.

- Нама се дугује укупно шест плата, а посљедњу смо добили у октобру за април - нагласила је Мандићева. Каже да је од 25 радника већина на рубу егзистенције.

- Поједини живе сами и плата им је једини извор прихода. Већина нас има кредите, тако и кад добијемо плату она ће отићи за отплату дугова - истакла је Мандићева.

Вршилац дужности директора Дома здравља Хан Пијесак Радојка Голијан истакла је да ће запосленима наредних дана бити исплаћена још једна плата.

- Мислим да је све ово исхитрено и да је у позадини штрајка сасвим нешто друго у односу на разлоге које су навели. Влада РС и локална заједница су предузели одређене кораке, али проблем су неисплаћени дугови из протеклих пет година - казала је Голијан.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић истакао је да је штрајк радника оправдан те да ова локална заједница Дому здравља помаже онолико колико је у могућности.

- У буџету општине за 2018. годину за потребе Дома здравља планирано је 140.000 КМ. До краја године локална здравствена установа од општине ће добити 100.000 марака. Општина све што обећа и испуни - казао је Остојић.

Додао је да је недавно добио анонимну пријаву о криминалу у Дому здравља, због чега је у ову здравствену установу послао контролу, чији је задатак да испита пословање од 2008. до 2016. године, јер су у том периоду нагомилана велика дуговања.

Богданић

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да се локалне заједнице и менаџмент у домовима здравља морају активније укључити у рјешавање проблема у овим здравственим установама.

Коментаришући штрајкове у појединим домовима здравља, Богданић је рекао да су Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља дозначили средства потребна за лијечење становништва, али нису у могућности да финансирају запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана