Занемарени драгуљ Херцеговине ускоро туристичка оаза

Ратомир Мијановић
Занемарени драгуљ Херцеговине ускоро туристичка оаза

Билећа - Некадашњи дио обале Билећког језера у засеоку Чепелици, зарастао у коров, драчу, купину и шибље, ових дана је велико градилиште, а планирано је да вриједним радом та локална заједница добије уређену плажу на којој ће освјежење наћи бројни Билећани, али и Требињци, Гачани, туристи и путници намјерници.

- Ријеч је о првом кораку који правимо с циљем да овај дио Билећког језера у потпуности урбанизујемо, да га усмјеримо ка најљепшој могућој намјени и створимо бисер Билећког језера - каже Миодраг Хрњез, који координира свим активностима и са радницима ужурбано уређује тај простор.

Велику помоћ, каже Хрњез, пружиле су им “Хидроелектране на Требишњици”, као и “Термоелектрана Гацко”.

- Направили смо и већ у воду поринули велики понтон, а ускоро очекујемо и други. То су, у ствари, плаже на језеру. Обалу уређујемо и уљепшавамо сваки дан - каже Хрњез.

Планирано је да нова билећка плажа својеврсну “премијеру” доживи половином мјесеца, када општина и Завичајни клуб “Освит” организују први билећки пливачки маратон.

Такмичење је, према ријечима Билећана, више од пливања, трка која има димензију више.

Према Хрњезовим ријечима, пливачки маратон ће се одвијати на кружној стази дужине пет километара. Најуспјешнији такмичар добиће уникатни пехар, диплому, медаљу и новчану награду од 500 евра, другопласирани 300, а трећепласираном ће припасти награда од 200 евра.

Најављено је да ће бити одржане пливачке трке за све узрасне категорије, турнир у одбојци на плажи, ватерполо утакмица, трка на душецима и низ других манифестација, као што су котлићијада и представљање гастро понуде цијеле Херцеговине.

Промотори трке су глумац Вук Костић и Гинисов рекордер у пливању Војислав Мијић, маратонац из Шапца.

Хрњез истиче да су предвиђена изненађења за такмичаре и да је њихова безбједност у првом плану.

  • Биће ангажовани бројни спасиоци, екипе за помоћ на води, а очекујемо бројне једрилице - каже он и додаје да очекује да ће овај дио Билећког језера тога дана бити претијесан јер су долазак најавили бројни посјетиоци.

Кампери из Пољске

Миодраг Хрњез је испричао екипи “Гласа Српске” и једну занимљивост која се догодила током уређења обале.

- Једно вече изненадили су нас гости који су се појавили на плажи. Ријеч је о рониоцима из Пољске, који су нас питали да ли је дозвољено да ту кампују, а ми им рекосмо не да је дозвољено него је пожељно. Исто вече ми рекоше: “Господине, знате ли да у дубини језера имате цијели град?”. Рекох им да знам, а помислих: “Дај боже да наредне године имамо Завође под водом, а право туристичко насеље на обали” - с осмијехом каже Хрњез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана