Занатско пиварство узима све више маха и у Српској

Вељко Зељковић
Занатско пиварство узима све више маха и у Српској

Бањалука - Незапослени професор енглеског језика и музичар Никола Галић из Бањалуке постао је један од озбиљних произвођача у области занатског пиварства.

У малој занатској пивари смјештеној на породичном имању у Ламинцима код Градишке Галић мјесечно производи око 1.800 литара висококвалитетног пива и то по рецептурама које је сам усавршио. Његов производ носи симболично име - “Горштак”. 

Галићева пивара “Горштак” данас ради у пуном капацитету, што је резултат вишегодишњег преданог и мукотрпног рада.  Све је кренуло у љето 2016. године када је одлучио да покрене интернет кампању за прикупљање дијела средстава за опремање своје мале пиваре у којој је до тада експериментисао са производњом пива.

- Том приликом сакупио сам довољно средстава за један ферментор, али највећи добитак био је то што је огроман број људи на тај начин чуо за моје пиво - наглашава Галић и додаје да је након двије године прављења пива у кућним условима одлучио да прода и стан, те да и тај новац уложи у покретање сопствене пиваре.

Није погријешио. Труд и његова горштачка упорност довели су га до циља. Он данас у свом малом погону производи неколико врста пива, чија су именима исписана ћирилицом.

Како је објаснио овај несуђени професор енглеског језика, велике су разлике између занатског (крафт) пива и “уобичајеног” индустријског.

Занатска пива, како је појаснио, краси велико богатство укуса, арома, стилова и свако пиво представља лични печат пивара који га је направио. Користе се у правилу само природне сировине, без вјештачких додатака, за разлику од индустријских пива.

  • У индустријској производњи често се тежи профиту на уштрб квалитета. То ћете добити тако што ћете неријетко користити мање квалитетне и јефтине сировине и њене мањкавости надомјестити вјештачким додацима. Поред тога  код индустријског пива, у процесу производње, губе се скоро све храњиве материје. Код занатског пива сасвим је другачије, јер ви са њим добијате прави мали оброк, са свим хранљивим материјама и витаминима из сировина - каже овај млади предузетник из Бањалуке истичући да вријеме занатског пиварства полако, али сигурно долази и у наше крајеве.

Омаж дједовима

Име пива “Горштак” није случајно настало. Како је објаснио Никола Галић, то је на један начин омаж његовим дједовима који су рођени у горштачким крајевима, обронцима Мањаче и Козаре, а који су радили вриједно и живјели скромно, од свога рада, не желећи ништа што им не припада. Други мотив за овакво име, објаснио је, крије се у његовој заљубљености у природу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана